Majoritatea acestor tancuri erau T-72M și T-72M1, construite în Polonia începând cu anii 1980. În anii 1990, aceste tancuri au servit ca resursă valoroasă pentru Polonia, la modernizarea tancului PT-91 „Twardy”. De asemenea, au ajutat fabrica poloneză „Bumar” să capete experiență în construirea propriului upgrade T-72.

Apoi, Polonia a achiziționat de la nemți Leopard 2A4 și Leopard 2A5, primul pas către occidentalizarea flotei de tancuri poloneze. În anul 2015 Polonia a decis demararea unui amplu program de modernizare a parcului de tancuri Leopard 2A4 și aducerea acestuia la standardul A5/A6.

Versiunea Leopard 2PL dispune de protecție îmbunătățită, turela fiind echipată cu un blindaj de protecție modular compozit cu tehnologie avansată – AMAP (Advanced Modular Armor Protection). Dar majoritatea munițiilor NATO de 120 mm sunt dintr-o singură bucată, cu propulsorul și proiectilul unite într-o singură bucată. Comparativ, T-72 a fost conceput pentru a utiliza muniție din două piese, cu propulsorul și proiectilul depozitate separat. Aceasta însemna că încărcătorul automat al T-72 trebuie modificat pentru a utiliza proiectile de 120 mm sau, pur și simplu înlocuit, complet.

NI explică de ce tancurile PT-16 și PT-17s-ar putea însă să nu mai fie viabile. În primul rând pentru că, odată cu achiziționarea „pachetului” PAC-3 și F-35 care va veni în viitorul apropiat, bugetul polonez al apărării nu va mai avea bani pentru modernizări extinse ale T-72.

Leopard 2PL dispune de aparatură de observare și conducere a focului modernizată. Comandantul de tanc folosește un aparat de observare panoramic, echipat cu canal pentru imagine termală și telemetru laser. Noua aparatură de observare/ochire asigură descoperirea și lovirea rapidă a țintelor de către comandant și servantul-ochitor.

Modernizarea nu a inclus înlocuirea sistemelor de comunicații sau a grupului energetic (motor diesel) și nici echiparea cu sisteme de management al luptei.

Un astfel de tanc ar fi probabil mai ieftin și mai rentabil decât PT-16 sau PT-17, oferind în același timp Poloniei un tanc mai mult decât capabil să lupte cu orice tanc inamic. Într-un fel se poate compara și cu actualizarea „bugetară” T-72B3 pe care Rusia a aplicat-o pentru flota sa de tancuri, deși mai puțin eficientă, conform nationalinterest.org.