Situaţia statului de drept s-a deteriorat semnificativ în Polonia, afirmă Parlamentul European într-o rezoluţie votată joi, transmite Reuters, conform Agerpres.

Rezoluţia survine unei dezbateri în care eurodeputaţii şi-au exprimat luni îngrijorarea privind „deteriorarea” situaţiei statului de drept în Polonia, în special în ceea ce priveşte atingerile aduse independenţei judecătorilor, precum şi discriminările faţă de persoanele din comunitatea LGBTI.

Conform criticilor Partidului Lege şi Justiţie (PiS), de când acesta a preluat puterea în anul 2015 a adoptat o serie de reforme judiciare care subminează independenţa instanţelor prin plasarea lor sub controlul guvernului.

Polonia nu a primit nicio sancțiune până acum

Comisia Europeană a activat în 2017 împotriva Poloniei procedura prevăzută în Articolul 7 din Tratatul UE, dar fără ca aceasta să se concretizeze în vreo sancţiune. Pentru ca unui stat membru să-i fie suspendat în virtutea acestei proceduri dreptul de vot în Consiliul UE, este nevoie de acordul unanim al celorlalte state membre.

Parlamentul European ”îşi exprimă îngrijorarea profundă că (…) situaţia statului de drept în Polonia nu doar că nu s-a îmbunătăţit, ci s-a deteriorat semnificativ după declanşarea procedurii cuprinse în Articolul 7”, se arată în rezoluţia adoptată.

Activişti, opoziţia poloneză şi unii politicieni europeni cer insistent blocului comunitar ca accesarea fondurilor europene să fie condiţionată de situaţia statului de drept. Polonia este una dintre principalele beneficiare ale fondurilor europene.

Eurodeputaţii au mai transmis joi că ei consideră urgentă o lărgire a sferei de aplicare a procedurii declanşate în 2017, pentru a include riscurile clare de încălcare semnificativă a altor valori de bază al UE, în special democraţia şi respectarea drepturilor omului.

Premierul polonez a încălcat flagrant legea

În acest context, amintim că prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a încălcat în mod ‘flagrant’ legea atunci când a ordonat serviciului poştal naţional să se pregătească pentru votul prin corespondenţă la scrutinul prezidenţial ce urma să aibă loc în ziua de 10 mai, a decis în cursul zilei de marţi un tribunal administrativ din Varşovia, după cum transmite dpa.

În cauză se afla prima încercare de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale, care au sfârşit prin a fi amânate din cauza epidemiei de coronavirus şi a îngrijorărilor legate de sănătatea votanţilor.

Înaintea scrutinului, majoritatea guvernamentală a dorit să transforme scrutinul într-unul cu vot exclusiv prin corespondenţă, însă legislaţia necesară a fost adoptată de parlament doar cu câteva zile înaintea datei la care erau programate alegerile.

Cu toate acestea, premierul Morawiecki ordonase serviciului poştal să se pregătească pentru un vot prin corespondenţă chiar înainte de adoptarea legii respective, ceea ce, împreună cu costurile financiare ale deciziei, a declanşat o controversă în ţară.