Măsura adoptată de către autorităţile de la Varşovia este valabilă până la data de 29 septembrie, iar această decizie a fost luată în contextul adoptării de către autorităţile polone de noi condiţii pentru operarea zborurilor către/dinspre alte ţări în contextul pandemiei de COVID-19, conform unui comunicat al MAE.

Tema reluării zborurilor directe între cele două state

MAE menţionează că ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a abordat în mod repetat, în discuţiile cu omologul său polonez Zbigniew Rau, tema reluării zborurilor directe între cele două state în dialogul bilateral recent, atât cu prilejul discuţiei din cadrul reuniunii informale în format Gymnich de la Berlin, din data de 28 august, cât şi în convorbirile telefonice din 11 septembrie.

Totodată, MAE precizează că persoanele care călătoresc în Polonia dintr-un stat membru UE, precum şi din Regatul Norvegiei, Confederaţia Elveţiană, Republica Islanda şi Principatul Liechtenstein pot intra în continuare în acest stat fără restricţii sau măsuri speciale precum carantină obligatorie/autoizolare. La punctele de frontieră terestră Schengen (cu Republica Federală Germania, Republica Cehă, Republica Slovacă şi Republica Lituania) sunt efectuate numai verificări aleatorii ale documentelor de călătorie.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Varşovia: 0048 22 628 31 56; 0048 22 622 25 70; 0048 22 622 25 20, apelurile fiind redirecţionate gratuit către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice: 0048 694 486 683.

De ce a fost România trecută pe lista neagră

Țara noastră a fost inclusă de autorităţile poloneze pe lista statelor cu risc epidemiologic crescut, iar cursele aeriene către sau dinspre ţara noastră au fost suspendate temporar din cauza evoluției îngrijorătoare a pandemiei.

Potrivit MAE, măsura suspendării curselor aeriene viza toate cele peste 40 de state incluse pe lista ţărilor cu risc epidemiologic crescut şi a fost valabilă până la data de 15 septembrie, fiind reevaluată în funcţie de evoluţiile epidemiologice.