Bill Gates a spus adevărul despre sfârșitul pandemiei de COVID-19, susținând că la începutul anului viitor ar putea apărea vaccinul care ne va ajută să nu ne mai infectăm cu noul coronavirus.

Miliardarul a susținut la postul francez RTL că cele care vor beneficia cu prioritate vor fi țările bogate și nu ţările în curs de dezvoltare.

Bill Gates a vorbit și despre riscurile colaterale ale pandemiei covid-19 în ţările cele mai sărace, având în vedere o ”cădere liberă” a ratei vaccinării împotriva altor maladii, precum rujeola sau diareea.

”Este o tragedie, este cu adevărat regretabil că nu ne-am putut pregăti de această pandemie”, a spus Bill Gates. El a susținut că toată lumea se grăbeşte acum să pună în circulaţie vaccinuri, dar am fi putut să fim mai bine pregătiţi.

Fondatorul Microsoft speră însă ca ”tratamente să apară foarte rapid”, mai ales un vaccin ”la începutul anului viitor”.

”În 2021 vom putea depăşi boala cel puţin în ţările bogate. Există un anumit număr de vaccinuri în curs de realizare, iar unele dintre ele se vor dovedi eficiente. Arareori cinci laboratoare farmaceutice lucrează în acelaţi timp la acelaţi vaccin”, afirmă el.

Bill Gates își dorește ca vaccinul să fie al tuturor, nu doar al ţărilor bogate.

”Emmanuel Macron a spus că Franţa va da dovadă de generozitate în faţa crizei mondiale. Trebuie ca acest lucru să se întâmple la scara planetei”, a spus el.

Bill Gates a vorbit și despre Fundaţia sa, prezentând bilanţul în date al activităţii acesteia în domeniul sănătăţii în ţările aflate în curs de dezvoltare.

”De ani de zile, rata mortalităţii infantile şi malnutriţia scad în ţările sărace. Însă, anul acesta, perturbarea economiei, a sistemului sănătăţii şi educaţiei din aceste ţări a provocat pagube cu mult mai rele decât epidemia însăşi”, a adăugat el.

”În Africa sunt mai puţini oameni care se vaccinează împotriva pneumoniei, diareei sau rujeolei, iar aceste boli câştigă teren anul acesta. Nivelul vaccinării în Africa a scăzut de la 81 la 74% anul acesta, iar toate progresele din ultimii 25 de ani au fost şterse”.