Un oficial al Centrului chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) dă cea mai bună veste pe care întreaga lume o aștepta. Potrivit acestuia, vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate în China ar putea fi gata de utilizare pentru publicul larg din noiembrie, relatează Reuters, citată de agerpres.

Totodată, acesta a mai precizat că în prezent, China are patru vaccinuri anti-COVID 19 în etapa finală a studiilor clinice. Cel puţin trei dintre acestea au fost deja oferite unor angajaţi din domenii prioritare în cadrul unui program de urgenţă lansat în luna iulie.

În ceea ce privește realizarea fazei numărul trei a studiilor clinice, aceasta se desfăşoară fără probleme, iar vaccinurile ar putea fi gata pentru publicul larg în noiembrie sau decembrie, a declarat Guizhen Wu, şef al CDC, expert în biosecuritate, într-un interviu acordat televiziunii de stat chineze.

Administrarea vaccinului merge bine

În același timp, Guizhen Wu, care a declarat că nu a experimentat simptome anormale în ultimele luni după ce i-a fost administrat un vaccin experimental în aprilie, nu a menţionat la ce vaccinuri se referă.

O unitate a gigantului farmaceutic China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) şi Sinovac Biotech, listată în China, dezvoltă cele trei vaccinuri în cadrul unui program de stat de utilizare de urgenţă. Un al patrulea vaccin anti-COVID 19, dezvoltat de CanSino Biologics, a fost aprobat pentru utilizare de armata chineză în iunie.

Sinopharm a afirmat în iulie că vaccinul său ar putea fi gata pentru publicul larg până la sfârşitul acestui an după încheierea fazei a treia a studiilor clinice.

România așteaptă un vaccin

Odată cu relaxarea măsurilor, cazurile de coronavirus au luat amploare în România, iar țara noastră așteaptă cu nerăbdarea distribuirea unui vaccin.

Potrivit datelor furnizate de GCS, până la data de 15 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 105.298 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

De asemenea, în urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.111 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.