Doliu imens după ce scriitoarea feministă afro-americană Bell Hooks s-a stins din viață. Tragicul anunț a fost făcut de familia sa. Potrivit sursei citate, aceasta a murit în cursul zilei de miercuri la vârsta de 69 de ani, informează AFP.

Gloria Jean Watkins s-a născut în anul 1952. Ea și-a ales pseudonimul literal, ortografiat cu minuscule, bell hooks, ales în semn de omagiu pentru străbunica ei Bell Blair Hooks. Aceeasta s-a stins din viaţă în locuinţa sa din Kentucky, ”înconjurată de familie şi prieteni”, a scris pe Twitter o nepoată a scriitoarei, Ebony Motley.

În ceea ce privește cauza morții, Berea College din Kentucky, unde bell hooks era profesoară din 2004, a precizat că scriitoarea şi activista afro-americană suferea de ”o boală îndelungată”.

De menționat este faptul că aceasta a debutat în literatură la finele anilor 1970. bell hooks a publicat primul ei volum de poezii, ”And There Wept”, în 1978, iar trei ani mai târziu, cărțile sale au fost bine întâmpinate de critici.

În 1981, criticii literari au salutat apariţia cărţii sale ”Ain’t I a Woman? Black Women and Feminism”, care examina impactul sexismului şi rasismului asupra femeilor de culoare, precum şi rasismul în sânul feminismului, pledând pentru o mişcare mai incluzivă.

Ulterior, îndrăgita scriitoare americană s-a extins și mai mult și a publicat circa 40 de volume, de la poezie la literatură pentru tineri, explorând nu doar feminismul şi rasismul, ci şi tema iubirii.

Doliu imens. A murit bell hooks

„Vreau ca munca mea să fie despre vindecare”, a spus ea în 2018, când a fost inclusă în Kentucky Writers’ Hall of Fame. „Sunt un scriitor norocos pentru că în fiecare zi a vieții mele, practic, primesc o scrisoare, un telefon de la cineva care îmi spune cum munca mea le-a transformat viața”, mai adăuga ea.

De asemenea, urmă cu mai bine de 20 de ani, aceasta declara că oamenii pot iubi într-o manieră profundă care poate transforma lumea din jur. ”Putem iubi într-o manieră profundă, care transformă lumea politică în care trăim”, declara ea în anul 2000.

De-a lungul carierei sale, aceasta a fost recompensată cu nenumărate distincții. Totodată, ea și-a continuat studiile și a continuat să scrie. bell hooks şi-a obţinut doctoratul la Universitatea California din Santa Cruz în 1983, după ce obţinuse diploma de licenţă la Universitatea Stanford, iar în 2018 a fost inclusă în Kentucky Writers Hall of Fame.

De menționat este faptul că opera sa literară este studiată în numeroase universităţi americane.