Doliu în toată lumea! A murit un jurnalist care a jucat un rol cheie în istorie

Renumitul jurnalist a murit recent la vârsta de 92 de ani, potrivit informațiilor transmise de bbc.com. Amintim că Riccardo Ehrman a fost cel care l-a determinat în 1989 pe purtătorul de cuvânt al guvernului, Günter Schabowski, să spună că călătoriile private vor fi permise în afara Germaniei de Est comuniste.

În acel moment, Günter Schabowski nu era informat cu privire la acest plan și nu l-a menționat. Astfel, regretatul jurnalist a fost cel care l-a adus în discuție. Situația era foarte tensionată, după ce protestatarii din Leipzig ieșiseră în stradă de săptămâni întregi pentru a cere dreptul la libertatea de exprimare și libertatea de a călători fără restricții.

Astfel, în ziua de 9 noiembrie 1989, jurnalistul italian de la agenția ANSA a participat la o conferință de presă în care guvernul est-german urma să anunțe că va facilita mobilitatea cetățenilor din Germania de Est în Germania de Vest.

Günter Schabowski a întrebat când urmau să fie ridicate noile restricții de călătorie

Mai apoi, acesta l-a întrebat pe Günter Schabowski la finalul conferinței de presă când urmau să fie ridicate noile restricții de călătorie. În câteva momente, secretarul de presă est-german a dat răspunsul decisiv. În urma răspunsului, zidul a căzut în câteva ore.

„Din câte știu eu, chiar acum. Imediat”, a spus atunci Günter Schabowski.

Oamenii au năvălit spre zid și au presat polițiștii de frontieră

După informația respectivă, o avalanșă de est-germani și vest-germani au năvălit spre zid și au presat polițiștii de frontieră, fiind în cele din urmă lăsați să treacă. După ce conferința de presă cu întrebarea sa s-a încheiat, Ehrman a sunat rapid la sediul agenției ANSA din Roma strigând „Zidul Berlinului a căzut!”.

În acel moment, protestatarii din Leipzig ieșiseră de săptămâni întregi în stradă pentru a cere dreptul la libertatea de exprimare și libertatea de a călători fără restricții.