A murit regizorul şi producătorul american Roger Corman. Acesta a încetat din viață la vârsta de 98 de ani. Tragicul anunț a fost făcut, sâmbătă de familia sa, citată de presa din Statele Unite.

Familia lui Roger Corman a comunicat că regizorul a încetat din viață joi în locuința sa din Santa Monica, un oraș din California.

Regizorul Roger Corman a murit la 98 de ani

Acesta a regizat și produs sute de filme din genul producțiilor cu buget redus începând din anii 1950.

„Legendara lui capacitate de a utiliza la maximum valoarea unui dolar i-a permis să conceapă şi să creeze cu rapiditate filme de epocă şi epopei SF cu bugete care nu ar acoperi nici măcar costurile de hrană ale unui studio de filmare modern”, potrivit biografiei sale de pe site-ul premiilor Oscar.

Prin ingeniozitatea sa, energia debordantă și pasiunea sa profundă pentru cinematografie, Roger Corman a creat mai multe filme decât oricine altcineva, conform aceluiași site.

Contribuție semnificativă în lansarea lui Martin Scorsese și Robert De Niro

Acesta este cunoscut pentru lansarea unor viitori giganți ai cinematografiei. Pe listă se află Martin Scorsese, Robert De Niro și Francis Ford Coppola.

Printre cele mai notabile filme pe care le-a produs se numără „The Fast and the Furious” (1954), „Dementia 13” (1963) și „Big Bad Mama” (1974).

Născut în Detroit, Michigan, Roger Corman și-a construit cariera la Hollywood, începând ca mesager pentru studioul 20th Century Fox. Apoi a evoluat ca scenarist.

Unul dintre cei mai de succes cineaști

Conform washington Post, Roger Corman a devenit unul dintre cei mai de succes cineaști de succes din punct de vedere comercial din toate timpurile. Filmele sale au fostî, să, rareori luate în considerare de criticii de specialitate. El a abordat o gamă remarcabilă de genuri – groază, gangster, western, science-fiction, filme cu droguri. A  fost aplaudat de un cerc de adepți devotați și chiar de unii critici pentru sclipirea de talent și simțul amuzant al absurdului.

Sursa citată susține că Academia de Arte și Științe Cinematografice a invocat succesul lui Roger Corman ca mentor de talente atunci când i-a acordat un Oscar onorific pentru întreaga carieră în 2009.

Regizorul a jucat un rol decisiv în primele cariere ale actorilor sau regizorilor:

  • Robert De Niro („Bloody Mama”, 1970)
  • Jack Nicholson („Cry Baby Killer”, 1958)
  • Sylvester Stallone („Death Race 2000”, 1975)
  • Pam Grier („Women in Cages”, 1971)
  • Martin Scorsese („Boxcar Bertha”, 1972), Peter Bogdanovich („Targets”, 1968).