Doliu în România! Un mare istoric a fost răpus după o lungă suferință. Avea doar 47 de ani

Întreaga sa activitate la Memorialul Sighet şi-a dedicat-o pentru dezvăluirea crimelor comunismului. Totodată, vestea morţii sale i-a îndurerat pe toți cei apropiați lui.

„Ieri am primit o veste teribilă. Bunul meu prieten, ROBERT FURTOS, născut în anul 1974, un om de o calitate morală şi profesională remarcabilă, profund respectat de semeni, istoric-muzeograf la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet, a ales să părăsească pentru totdeauna această lume pe fondul unei grele suferinţe provocate de o boală nemiloasă.

Am colaborat profesional începând din anul 2006, fiindu-ne întotdeauna alături cu sufletul şi fapta ori de câte ori am avut nevoie unul de celălalt, sau când misiunile de cercetare ori de altă natură ne-au dus de-a lungul anilor la Sighet. În urma lui rămâne un gol irecuperabil, o familie îndurerată, soţia Andreea împreună cei patru copii, şi foarte multe cunoştinţe şi prieteni care nu îl vor uita niciodată. Dumnezeu să-l ierte şi să-l aibă pentru totdeauna în paza sa!”, a reacționat istoricul Gheorghe Petrov.

Dumnezeu să îl odihnească în pace

De asemenea, preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Constantin Buchet s-a arătat profund îndurerat de trecea la cele veșnice a lui Robert Fürtös.

„Îmi pare tare rău de colegul nostru, Robert Furtos de la Sighet. Aflasem recent – într-o discuţie despre colegii formaţi la Cluj şi volumul Adrianei Bobeş dedicat sistemului concentraţionar – de chinuitoarea sa experienţă. Nu îl văzusem de ani buni,atunci când într-o mică bibliotecă instituţională discutam împreună cu Virgil Ţârău despre proiecte, cărţi,gânduri de mai bine. Îl ştiam la Sighet, la Memorial, lângă Dl. ,,Ghiţă” Bârlea, modest, cumpătat, aşezat în analizele sale. Nu a epatat niciodată cu travaliul muncii sale de arhivă sau pasiunea sa pentru istoria orală.  Comunitatea istorică din ţara noastră, Sighetul cultural şi Maramureşul nostru au pierdut un om bun… Drum lin…  Dumnezeu să îl odihnească în pace pe Robert!”, a scris Constantin Buchet.