Clive Barker, fostul selecţioner al „Bafana Bafana” în primii ani după revenirea Africii de Sud în plan internaţional după finalul apartheid-ului în anii ’90, a încetat din viaţă sâmbătă la vârsta de 78 de ani, a anunţat familia într-un comunicat.

O boală neuro-degenerativă i-a luat viața

„Cu mare tristeţe familia lui Clive Barker anunţă că el a decedat pe 10 iunie, după ce a condus o curajoasă bătălie împotriva demenţei care i-a afectat corpul”, o boală neuro-degenerativă, se arată în respectivul comunicat citat de France24.

Barker a fost numit selecţioner al „Bafana Bafana” („Băieţii” în dialect zulu) în 1994, la trei ani după abolirea politicii de apartheid în Africa de Sud, determinând revenirea sportivilor din această ţară la nivel internaţional după ani de boicot.

El a transformat rapid o echipă care nu funcționa bine în campioană continentală, învingând Tunisia cu 2-0 în finala Cupei Africii pe Națiuni din 1996, în fața a 80.000 de spectatori la Johannesburg. Printre cei prezenți pe stadion s-a numărat Nelson Mandela, primul președinte ales în mod democratic al republicii, care a înmânat trofeul căpitanului Neil Tovey.

Barker a desfășurat un sistem 4-4-2 cu o apărare ancorată de Tovey și Lucas Radebe, un amestec de îndemânare și siguranță la mijlocul terenului și atacanți incisivi precum Mark Williams pentru a cuceri Africa.

Un erou național instantaneu, Barker a calificat apoi Africa de Sud pentru Cupa Mondială de fotbal din 1998 din Franța, dar a fost concediat înainte de începerea turneului. Demiterea sa a urmat rezultatelor slabe de la Cupa Confederațiilor din 1997 din Arabia Saudită, care a declanșat apeluri din partea presei pentru ca el să fie concediat.

Sursa: Twitter

Africa de Sud nu s-a mai ridicat la același nivel după plecarea sa

Plecarea sa a marcat începutul declinului Africii de Sud, care nu a reușit nici măcar să se mai califice la mai multe turnee ale Cupei Națiunilor în ultimul deceniu.

Oficialii din fotbal au angajat numeroși antrenori locali și străini, fără prea mult succes, iar echipa națională se află în prezent doar pe locul 12 în Africa și pe locul 66 în lume.

Barker a sfidat reglementările apartheid-ului în anii 1970, antrenând echipe în cartierele exclusiv de culoare de atunci. Cariera sa de antrenor s-a întins pe parcursul a patru decenii, incluzând perioade la cluburi sud-africane de primă ligă, unde a câștigat numeroase trofee, inclusiv liga națională de trei ori.

După ce s-a retras în 2016, Barker a criticat configurația echipei naționale, afirmând că unii antrenori impuneau metode străine care înăbușeau abilitățile naturale ale fotbaliștilor sud-africani.