Fostul șef al INS a murit. Institutul Naţional de Statistică a anunțat anunţă decesul profesorului Vergil Voineagu. Acesta este fostul preşedinte al instituţiei din perioada 2005-2013. Voineagu avea 69 de ani.

“Am aflat cu adâncă tristețe vestea încetării din viață a profesorului universitar Vergil Voineagu, președinte al Institutului Național de Statistică în perioada 2005-2013. Ca profesor, fost șef al Catedrei de Statistică în cadrul ASE București, ca șef al statisticii oficiale românești, s-a străduit pentru recunoașterea importanței sociale a științei și profesiei de statistician, a rolului lor în edificarea unui model de dezvoltare întemeiat pe cunoaștere și valoare.

În aceste momente grele, suntem cu totul alături de familie în durerea pricinuită de marea sa pierdere.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!”, se arată într-un mesaj transmis de INS. Mesajul este semnat de Tudorel Andrei, președinte al Institutului Național de Statistică.

Vergil Voineagu s-a născut la 13 ianuarie 1952, în localitatea Pantelimonu, din judeţul Constanţa. A absolvit Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică. El era doctor în economie, specializarea Statistică economică şi socială.

Cine era fostul șef al INS

Fostul șef al INS și-a început activitatea profesională în anul 1976 la ICE “Tehnoimport-export”. Din 1979 a devenit asistent universitar la Catedra de Statistică din cadrul Academiei de Studii Economice. Din anul 1997 a devenit profesor universitar la Catedra de Statistică şi Econometrie. A condus această catedră în perioada 1999-2013.

Fostul președinte al INS a fost membru al Institutului Internaţional de Statistică. El a fost membru şi în alte asociaţii internaţionale. De-a lungul carierei a publicat peste 80 de cărţi, monografii, materiale de studiu. El a semnat şi peste 25 de articole în reviste ştiinţifice cotate în baze internaţionale.

Vergil Voineagu a fost demis de către fostul premier Victor Ponta de la conducerea INS. Victor Ponta a solicitat secretarului general al Guvernului să pregăteasca schimbarea conducerii Institutului National de Statistica pentru „greșeala gravă” comisa in calcularea PIB pe 2011.