Doliu în lumea muzicii! A încetat din viață jamaicanul Frederick Nathaniel ”Toots” Hibbert. Vorbim despre un pionier al muzicii reggae și primul care a folosit termenul.

Toots Hibbert a fost solistul trupei de reggae și ska Toots & the Maytals de la începutul anilor 1960. Acesta a murit la vârsta de 77 de ani, în Jamaica, înconjurat de familia sa, anunță bbc.com.

Detaliile morții sale nu sunt cunoscute, dar fusese testat pentru coronavirus în ultimele două săptămâni și a fost internat la terapie intensivă.

Prima piesă care a folosit termenul ”reggae”

Lui Hibbert i se atribuie popularizarea muzicii reggae și chiar denumirea genului – single-ul său ”Do the Reggay” din 1968 este prima piesă care a folosit termenul.

Alte piese populare includ Pressure Drop, Sweet and Dandy și 54-46 That’s My Number. Moartea sa vine cu doar câteva săptămâni înainte de lansarea Got to Be Tough, primul album al trupei din mai bine de un deceniu.

După anunțul decesului, diverse celebrități și-au exprimat regretele, prin intermediul conturilor de social media.

”A fost ca un tată pentru mine”

Comediantul și actorul britanic Sir Lenny Henry a scris că ”i-a părut atât de rău”, la auzul veștii.

”Am crescut având muzica lui ca pe o constantă în casa noastră”, a scris actorul. ”Vocea lui era atât de puternică și adaptabilă, atât la funk, soul, country, cât și reggae. Odihnească în pace”, a scris Henry pe Twitter.

Grupul pop și reggae UB40 a arătat, tot pe rețelele de socializare, că ”muzica lui Hibbert ne-a influențat și inspirat să iubim reggae încă din tinerețe, în timp ce artistul britanic Ghostpoet a scris: ”O altă legendă se întoarce la pământ. Ce impact major a avut, la vremea lui, aici”.

Inclusiv Ziggy Marley, fiul legendarului Bob Marley, o figură iconică a muzicii reggae, a scris pe Twitter că Hibbert a fost ”o figură paternă” pentru el.