Doliu imens la nivel mondial. Actorul şi regizorul francez Robert Hossein, cunoscut pentru rolurile din seria filmelor „Angélique” şi pentru adaptarea „Les Misérables” cu Lino Ventura în rol principal, a murit joi la vârsta de 93 de ani, informează AFT, citat de Agerpres .

A decedat ”în aceasta dimineaţă la spital” în urma ”unei probleme respiratorii”, a precizat actriţa Candice Patou, confirmând astfel o informaţie apărută în săptămânalul Le Point. Actorul sărbătorise miercuri 93 de ani. ”Spectacole de teatru cum puteţi vedea doar la cinema”, susţinea acest apărător al teatrului destinat unui public numeros, regizorul unor superproducţii precum ”Un homme nommé Jésus”, ”Les Misérables” şi ”Notre Dame de Paris”.

Actorul a devenit celebru datorită rolului Jeoffrey de Peyrac din seria ”Angélique, marquise des anges’.’

Născut pe 30 decembrie 1927, dintr-un tată iranian adept al zoroastrismului de profesie compozitor şi o mamă rusă ortodoxă, Robert Hossein, născut Abraham Hosseinoff, a avut o copilărie săracă, iar după război, pe când avea 15 ani, a decis să se consacre artei dramatice.

În oraşul Reims, a fondat un ”teatru popular” şi o şcoală care va forma actori precum Anémone şi Isabelle Adjani

Care a fost cel mai recent film al său

În cinema, cariera sa se întinde din 1948 până în 2019, fiind partenerul lui Brigitte Bardot în ”Le repos du guerrier” (1962) şi devenind actorul favorit al regizorului Roger Vadim (”Le Vice et la Vertu” -1963, ”Barbarella” -1968).

A urmat cursuri de actorie la şcoala lui René Simon. A fost iniţial actor şi regizor la Theatre Grand Guignol în Montmartre. A debutat în regia de film cu „Les salauds vont en enfer” (1955), care a avut-o protagonistă pe Marina Vlady.

În anii 1960, a interpretat de mai multe ori rolul Jeoffrey de Peyrac în filmele din seria „Angélique”.

Cel mai recent film în care a jucat a fost „Noni – Le fruit de l’espoir”, lansat în 2020, iar în 2013 a regizat ultimul său film, producţia de televiziune „Une femme nommée Marie”.