Societatea Italiană de Pneumologie vine cu o teorie îngrijorătoare cu privire la persoanele care au trecut printr-o infectare cu noul coronavirus. Medicii spun că 30% dintre cei care s-au vindecat vor avea în continuare probleme respiratorii cronice pentru cel puţin o jumătate de an.

Vestea şi mai proastă este că pacienţii tineri nu scapă nici ei de aceste probleme. Leziunile lăsate pe plămâni de noul coronavirus pot duce chiar la probleme respiratorii ireversibile, astfel că preşedintele Societăţii Italiene de Pneumologie, Luca Richeldi, atrage atenţia că aceasta este o “nouă urgenţă sanitară”. El recomandă tuturor ţărilor consolidarea secţiilor de Pneumologie.

Capacitate respiratorie mai redusă, rezistență mai slabă a mușchilor, rezistență mai mică la efort

“La mulți pacienți Covid-19 care au fost internați sau intubați observăm dificultăți de respirație după externare care ar putea dura mai multe luni, iar datele anterioare colectate arată că supraviețuitorii bolii, la distanță de șase luni, au avut încă anomalii pulmonare vizibile și modificările ale funcției respiratorii. Este vorba despre o capacitatea respiratorie mai redusă, rezistență mai slabă a mușchilor și, mai presus de toate, o rezistență mai mică la efort”, a transmis Luca Richeldi.

Pneumologul Angelo Corsico explică şi el că problemele respiratorii au fost observate şi la pacienţii tineri, incidenţa fiind între 30% şi 75% din cazurile evaluate, scrie Mediafax.

Medicul mai spune că, potrivit datelor preliminare analizate la clinica post-Covid din Pavia, activă din data de 27 aprilie, observaţiile iniţiale venite din China par a fi corecte: mai mulţi pacienţi externaţi suferă în continuare de insuficienţă respiratorie cronică şi alte probleme.