Legendarul guru al relaţiilor publice din New York, Howard Rubenstein, care a avut clienţi celebri, printre care Rupert Murdoch, George Steinbrenner sau Donald Trump, a murit marţi la vârsta de 88 de ani, informează dpa.

Rubenstein, care şi-a fondat agenţia în 1954, la masa din bucătăria părinţilor a „murit la capătul … a ceea ce poate fi descris ca o viaţă interesantă şi plină”, a scris fiul său Steven.”A murit acasă, în pace şi fără durere, cu mama mea Amy lângă el”. Rubenstein s-a născut în Brooklyn şi a devenit una dintre cele mai influente figuri ale metropolei americane în următoarele şapte decenii, oferind sfaturi celor mai mari brokeri şi vedete din New York.

A lucrat cu Donald Trump în procesul divorţului acestuia de prima sa soţie, Ivanka, a reprezentat-o pe femeia de afaceri din domeniul hotelier Leona Helmsley, reputată pentru caracterul tiranic pentru care a şi fost poreclită „Regina răutăţii”, a ajutat-o pe prezentatoarea Kathie Lee Gifford în scandalul în care a fost acuzată că a folosit munca copiilor pentru a-şi produce linia de îmbrăcăminte.

Public relations expert Howard Rubenstein attends the TIME 100 gala celebrating the 100 most influential people, at the Time Warner Center, Tuesday, May 4, 2010 in New York. (AP Photo/Evan Agostini)

Printre clienţii de lungă durată ai lui Howard Rubenstein s-au mai numărat echipa New York Yankees, Opera Metropolitan şi Arhidioceza New York-ului. Vizionarul Rubenstein a fost, de asemenea, o figură cheie în transformarea Maratonului din New York City într-un eveniment de talie mondială de la începuturile sale umile care constau într-o cursă de patru ture în jurul Central Park.

Etica sa de muncă a fost legendară: până să răsară soarele făcea jogging şi apoi dădea 20 de telefoane înainte ca majoritatea contemporanilor săi să îşi bea cafeaua de dimineaţă. A oferit sfaturi guvernatorilor şi primarilor. Rubenstein a apărut de-a lungul activităţii sale ca antiteza omului de PR agresiv: cu o vorbă blândă şi politicos, îmbrăcat impecabil, a acţionat în culise şi a navigat fără egal pentru clienţii săi, conducându-i prin vremuri tulburi.

În privinţa studiilor, a urmat facultatea de drept de la Harvard, la care a renunţat după câteva luni pentru a-şi începe firma de PR la sugestia tatălui său, un reporter de ştiri. Ulterior, pentru a obţine o diplomă, Rubenstein a urmat la seral facultatea de drept din cadrul Universităţii St. John’s.

„Ceea ce l-a făcut cu adevărat special a fost modul în care a îmbrăţişat lumea: cu intensitate, încredere şi optimism”, a spus Steven Rubenstein. A trăit timp de peste 60 de ani alături de soţia sa, Amy. A avut doi fii, Steven şi Richard, o fiică Roni şi şapte nepoţi.