DNA atrage atenția că Raportul MCV punctează câteva probleme care pot afecta lupta împotriva corupţiei.

“Ca urmare a publicării, la data de 8 iunie 2021, a Raportului Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV), DNA face următoarele precizări. Conducerea DNA, împreună cu personalul instituţiei, a făcut şi face eforturi deosebite pentru a continua lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, aşa cum constată şi Comisia Europeană în Raportul MCV: mai multe dosare trimise în judecată, mai multe condamnări obţinute, mai puţine achitări şi mai multe sesizări înregistrate – un semn de recâştigare a încrederii cetăţenilor”, declară DNA într-un comunicat de presă remis miercuri.

Potrivit DNA, în pofida acestor aspecte pozitive, care ţin doar de efortul DNA în combaterea corupţiei, Raportul MCV punctează şi unele probleme care pot afecta lupta împotriva corupţiei, şi anume:

* nerepararea modificărilor aduse legilor justiţiei în perioada 2017 – 2019 (inclusiv înfiinţarea SIIJ), care au dus la o criză acută de personal la DNA;

* nepunerea de acord a legislaţiei în vigoare cu deciziile Curţii Constituţionale;

* neîntărirea capacităţilor tehnice ale DNA.

DNA dă asigurări către români

“DNA asigură cetăţenii României că îşi va continua activitatea în mod susţinut şi eficient astfel încât obiectivul de referinţă numărul 3 din Mecanismul de cooperare şi verificare – Lupta împotriva corupţiei la nivel înalt – să fie atins”, mai afirmă sursa citată.

În ultimul raport MCV se vorbește despre progrese înregistrate de țara noastră, față de octombrie 2019, în domeniul reformelor din Justiție. Cu toate acestea, Comisia Europeană așteaptă ca autoritățile române să transpună acest angajament în măsuri concrete. În consecință, monitorizarea continuă.

Comisia Europeană a propus în cursul zilei de joi crearea unui sistem de identificare digitală europeană, de care vor putea beneficia toţi cetăţenii europeni, rezidenţii şi întreprinderile din UE.  Astfel, potrivit sursei citate, cu un simplu click pe telefon, cetăţenii îşi vor putea dovedi identitatea şi vor putea partaja documente electronice din portofelele lor de identitate digitală europeană.

Sursă foto: Dreamstime