Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, Comisia Europeană a propus în cursul zilei de joi crearea unui sistem de identificare digitală europeană, de care vor putea beneficia toţi cetăţenii europeni, rezidenţii şi întreprinderile din UE

Astfel, potrivit sursei citate, cu un simplu click pe telefon, cetăţenii îşi vor putea dovedi identitatea şi vor putea partaja documente electronice din portofelele lor de identitate digitală europeană.

În același timp, cei care vor avea acest portofel vor putea accesa servicii online pe baza identificării lor digitale naţionale, care va fi recunoscută în întreaga Europă. Marile platforme vor trebui să accepte, la cererea utilizatorului, utilizarea portofelelor de identitate digitală europeană, de exemplu pentru a-şi dovedi vârsta.

De menționat este faptul că, utilizarea portofelului de identitate digitală europeană va rămâne întotdeauna la latitudinea utilizatorului.

Ce vor putea face europenii cu portofelul de identitate digitală 

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager susține că identitatea digitală va permite ca în orice stat membru al UE cetățenii să facă orice își doresc.

„Identitatea digitală europeană ne va permite să facem în orice stat membru lucrurile pe care le facem şi la noi în ţară fără costuri suplimentare şi fără obstacole, indiferent că este vorba de închirierea unui apartament sau de deschiderea unui cont bancar în afara ţării”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

De cealaltă parte, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton susține că totul va fi mult mai sigur și mai facil, inclusiv interacțiunea cu administrațiile naționale.

„Cetăţenii UE aşteaptă nu numai un nivel ridicat de securitate, ci şi facilitate, atunci când interacţionează cu administraţiile naţionale, de exemplu pentru depunerea declaraţiei fiscale, sau pentru înscrierea la o universitate europeană unde trebuie să se identifice în mod oficial. Portofelele de identitate digitală europeană le oferă acestora o nouă posibilitate de a stoca şi utiliza date pentru diverse tipuri de servicii, de la efectuarea check-in-ului într-un aeroport până la închirierea unui autoturism…

Întreprinderile noastre europene, mari şi mici, vor beneficia la rândul lor de identitatea digitală şi vor putea oferi o gamă largă de noi servicii, având în vedere că propunerea oferă o soluţie pentru servicii de identificare fiabile şi sigure”, a declarat la rândul său comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

În temeiul noului regulament, statele membre le vor oferi cetăţenilor şi întreprinderilor portofele digitale care vor fi în măsură să le conecteze identităţile digitale naţionale cu dovada altor atribute personale (de exemplu, permis de conducere, diplome, cont bancar). Aceste portofele pot fi furnizate de autorităţi publice sau de entităţi private, cu condiţia să fie recunoscute de statul membru.

Noi facilități pentru europeni

În același timp, noile portofele de identitate digitală europeană le vor permite tuturor europenilor să acceseze servicii online fără a fi nevoiţi să utilizeze metode private de identificare sau să partajeze în mod inutil date cu caracter personal. Cu această soluţie, europenii au controlul deplin asupra datelor pe care le partajează.

Executivul comunitar subliniază că identitatea digitală europeană va avea mai multe caracteristici. Printre acestea se numără următoarele: va fi la dispoziţia oricărei persoane care doreşte să o utilizeze; va fi utilizabilă pe scară largă iar utilizatorii au controlul asupra propriilor date, în condiţiile în care portofelele de identitate digitală europeană le vor permite oamenilor să aleagă ce aspecte ale identităţii, ale datelor şi ale certificatelor partajează cu terţi şi să ţină evidenţa acestor partaje. Controlul de care dispune utilizatorul garantează că vor fi partajate numai informaţiile care trebuie partajate.

Pentru ca noul portofel de identitate digitală să devină realitate într-un mod cât mai alert, Comisia invită statele membre să stabilească un set comun de instrumente până în septembrie 2022 şi să demareze imediat lucrările pregătitoare necesare. Acest set de instrumente ar trebui să includă arhitectura tehnică, standardele şi orientările privind bunele practici.

În paralel cu procesul legislativ, Comisia va colabora cu statele membre şi cu sectorul privat pentru aspectele tehnice ale identităţii digitale europene.

Totodată, prin intermediul programului Europa digitală, Comisia va sprijini punerea în aplicare a cadrului pentru identitatea digitală europeană; multe state membre au prevăzut proiecte pentru punerea în aplicare a unor soluţii de e-guvernare, inclusiv a identităţii digitale europene, în planurile lor naţionale din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.