Schimbare majoră pentru șoferi! Mașinile pe benzină, în pericol de dispariție?

Atât datele înregistrate de DRPCIV, cât și cele înregistrate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile arată că doar una din patru maşini noi înmatriculate pe piaţa locală este pe motorină, comparativ cu una din trei în 2018.

Totodată, motoarele pe benzină au coborât de la 70% din piaţă, cifra din 2019, la aproximativ 60% în primul trimestru al anului curent, transmite zf.ro

Ponderea motoarelor pe benzină scade

În acest context, dacă achiziţiile realizate de unele companii continuă să se îndrepte către motorizări diesel, în condiţiile în care acestea de obicei parcurg mai mulţi kilometri iar ponderea rămâne constantă, ponderea motoarelor pe benzină scade.

La nivelul primului trimestru al anului curent, mașinile hibrid au reprezentat 8,4% din piaţă. În această cifră sunt incluse doar maşinile full-hybrid, nu şi cele „mild“.

Maşinile electrice au ajuns la peste 8% din piaţă

Simultan, maşinile electrice au ajuns la peste 8% din piaţă. În acest procentaj sunt incluse şi hibridele plug-in, adică acele maşini care pot fi încărcate cu energie electrică şi de la priză, nu doar în mers.

Totuși, trebuie menționoat și faptul că în luna martie au revenit pe creştere maşinile pe benzină, în urcare cu 20%, în timp ce mașinile pe diesel au continuat să scadă cu un procent de 5%.

De asemenea, înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu aproape 20% în martie faţă de perioada similară a anului trecut, la 7.861 de unităţi

Această creștere a fost înregistrată în contextul în care luna martie din 2020 era prima afectată de lockdown din cauza pandemiei, iar din aceasta doar primele două săptămâni au fost de piaţă normală, în timp ce a doua parte a lunii a adus un blocaj în activitatea comercială.

Sursa foto: Dreamstime