Discriminarea celor nevaccinați ar putea fi pedepsită. AUR: Așa ceva este inadmisibil

Co-președintele AUR, George Simion, a precizat că nu i se pare normal ca persoanele care s-au vaccinat să aibă parte de facilități, în timp ce restul nu. După părerea acestuia, cel mai clar caz de discriminare este prevăzut în ultima Hotărâre de Guvern. Aceasta prevede numai accesul părinților vaccinați în locurile de joacă, nu și a celor nevaccinați.

”Cel mai flagrant este cel din ultima Hotărâre de Guvern în care, din 1 iunie, în spațiile de joacă se permite accesul numai părinților vaccinați. Este un caz clar de discriminare pe bază de vaccinare”, a declarat co-președintele AUR, George Simion.

S-a lucrat la un proiect de lege

Ulterior, și co-președintele AUR, Claudiu Târziu, a precizat că se dorește eliminarea oricărei forme de discriminare pe motive medicale, în special pe motivul primirii sau neprimirii vaccinului.

În acest context, el a spus că s-a lucrat la un proiect de lege care îi va sancționa contravențional pe cei care vor discrimina oamenii pe motivul vaccinului anti-COVID.

”Am lucrat la un proiect de lege care sancționează contravențional orice fel de discriminare pe motive medicale, în special pe motivul primirii sau neprimirii vaccinului. Am văzut că autoritățile au anunțat mai multe măsuri care prevăd accesul pe bază de vaccin în anumite locuri publice, în instituții, la spectacole, la întreceri sportive. Așa ceva este inadmisibil”, a reclamat și Claudiu Târziu, co-președinte al partidului.

 Ce măsuri de relaxare s-ar putea lua luna viitoare

Începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs și evoluția situației epidemiologice nu va indica o creștere accentuată a principalilor indicatori, se propune menținerea portului măștii de protecție, în spațiile deschise, doar în următoarele spații deschise: piețe, târguri, stații pentru transportul în comun, alte zone cu potențial de aglomerare.

De la 1 iunie, dacă incidența rămâne sub acest prag și se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, capacitatea poate crește la 70%, iar de la 1 iulie restaurantele vor putea funcționa la capacitate maximă.

Începând cu data de 1 iunie 2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise va fi permisă cu participarea a maximum 70 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ sau localitate este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.

Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei