Într-o postare pe pagina personală de Facebook, liderul AUR, George Simion, susține că formațiunea pe care o conduce cere demiterea lui Dan Barna din funcțiile publice.

Reacția lui George Simion vien după ce DLAF a trimis la DNA dosarul privind presupuse fraude cu fonduri europene în care este vizat vicepremierul USR.

„AUR cere demiterea urgentă a lui Dan Barna din funcțiile publice”, a scris George Simion pe pagina sa de Facebook.

Dosarul în care este vizat Dan Barna

Amintim faptul că, în cursul zilei de marți, publicația Newsweek a primit un răspuns de la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă. Mai exact, potrivit sursei citate, este vorba despre dosarul privind presupuse fraude cu fonduri europene în care este vizat și vicepremierul Dan Barna.

Astfel DLAF informează că a transmis către DNA acest dosar pentru “posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”. În acest dosar sunt vizate patru persoane printre care și Dan Barna.

În ceea ce privește proiectele cu fonduri europene, nu se știe concret dacă doar vicepremierul Dan Barna este implicat, sau este și sora sa, cea care a fost implicată direct în mai multe proiecte. DLAF menționează că va oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor.

“1. Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 – „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

2. În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

Departamentul pentru lupta antifraudă va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea cercetărilor de către organele judiciare.

3. Cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală.

4. Verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs.

Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor.”, arată DLAF, într-un răspuns pentru Newsweek.