Potrivi Reuters, în cursul zilei de miercuri, Stephane Richard, directorul general al grupului francez de telecomunicaţii Orange, a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare.

Decizia de arestare vine după ce un tribunal de apel din Paris l-a găsit vinovat de complicitate la folosirea abuzivă fondurilor publice, transmite sursa citată. Pe lângă condamnarea la închisoare, tribunalul de apel l-a amendat pe Stephane Richard cu 50.000 de euro. Pe de altă parte, directorul Orange a fost achitat de acuzaţia de complicitate la fraudă.

Informația a fost făcută publică într-un comunicat de presă, unde Stephane Richard a declarat după condamnare că este la latitudinea Consiliului Director să decidă dacă va rămâne sau nu în postul de CEO al Orange.

În același timp, Richard a mai spus că nu va face recurs la verdictul tribunalului, pe care l-a catalogat drept „profund incorect”. „Îmi pun mandatul în mâinile Consiliului Director”, a adăugat Richard.

Amintim faptul că precizările acestuia vin în contextul în care ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat în repetate rânduri că poziţia Guvernului este aceea conform căreia directorii companiilor controlate de stat ar trebui să demisioneze dacă vor fi condamnaţi pentru o infracţiune.

Sfârșitul carierei la Orange pentru Richard Stephane?

Astfel, în contextul de față, decizia de condamnare a lui Richard ar putea însemna sfârşitul carierei sale la Orange, companie la care statul francez este cel mai mare acţionar.

Surse au declarat pentru Reuters că având în vedere condamnarea primită, Orange va organiza o reuniune a Consiliului de Administraţie.

Amintim faptul că dosarul în care a fost implicat Richard vizează despăgubirile în valoare de 400 milioane de euro plătite în 2008 de statul francez fostului magnat Bernard Tapie. La acel moment, Stephane Richard era director de cabinet al ministrului Finanţelor, Christine Lagarde, care acum deţine funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE).

La rândul ei, în luna decembrie 2016, Lagarde a fost găsită vinovată de neglijenţă în acelaşi dosar. Totodată, în cazul lui Christine Lagarde, Stephane Richard, dar şi altor angajaţi din Ministerul Economiei le este reproșat faptul că au recurs la soluţia unui arbitraj privat, în loc să meargă în justiţie, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas.

Ulterior, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.

De menționat este faptul că în anul 2019 Richard a fost achitat în primă instanţă. Înainte de a primi sentința de astăzi, el a anunţat deja că nu va rămâne CEO la Orange la terminarea actualului mandat de patru ani, în luna mai 2022, dar a precizat că ar fi interesat să rămână în funcţia de preşedinte al Orange.