Ministerul Afacerilor Externe din Turcia susține că președintele Franței a făcut din nou afirmații arogante dintr-un vechi reflex de colonialist.

În plus, ministerul turc consideră că Emmanuel Macron, șeful statului francez, favorizează tensiunile şi pune în pericol interesele Europei şi ale Uniunii Europene.

”Din Porticcio, în Corsica, insulă franceză în Marea Mediterană, Macron a lansat joi un apel Uniunii Europene să prezinte o „voce mai unită şi mai clară în faţa Turciei”, care „nu mai este un partener în regiune”, în contextul în care nu există o poziţie unită a blocului comunitar cu privire la acest subiect.

„Noi, europenii, trebuie să fim mai clari şi mai fermi cu guvernul preşedintelui (turc Recep Tayyip) Erdogan, care are astăzi comportamente inadmisibile” şi trebuie „să-şi clarifice intenţiile”, a afirmat şeful statului francez. El a subliniat totodată că „dorinţa sa profundă” este de a „reangaja un dialog fructuos cu Turcia”.”

”Macron atacă Turcia”

„Macron atacă Turcia şi pe preşedintele nostru în fiecare zi, pentru că noi dejucăm proiectele sale insidioase şi jocurile sale murdare în materie de politică externă”, a adăugat ministerul turc.

„În loc să pozeze orbeşte ca avocat al Greciei şi al ciprioţilor-greci (…), Franţa ar trebui să adopte o poziţie ce favorizează reconcilierea şi dialogul”, a continuat el.

„Preşedintele nostru este unul dintre liderii aleşi cu cel mai mare procent de voturi din Europa. Preşedintele nostru şi-a tras mereu forţa de la poporul turc. Poporul turc şi guvernul său au fost mereu uniţi în faţa acestui gen de delir şi vor continua să fie” uniţi, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe turc.

Care au fost declarațiile lui Emmanuel Macron

Emmanuel Macron a lansat joi un apel pentru ca Uniunea Europeană să prezinte o “voce mai unită şi mai clară în faţa Turciei”, care “nu mai este un partener în regiune”. În prezent, nu există o poziţie unită a blocului comunitar cu privire la problema Turciei, informează AFP.

“Europa trebuie să aibă o voce mai unită şi mai clară” faţă de Turcia, a declarat preşedintele Franţei la Porticcio, în Corsica, insulă franceză în Marea Mediterană.

“Noi, europenii, trebuie să fim mai clari şi mai fermi cu guvernul preşedintelui Erdogan, care are astăzi comportamente inadmisibile” şi trebuie “să-şi clarifice intenţiile”, a afirmat şeful statului francez, subliniind totodată că “dorinţa sa profundă” este de a “reangaja un dialog fructuos cu Turcia”.