Într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, anunță amânarea declarației de beneficiar. Mai exact, acesta susține că în cadrul coaliției de guvernare s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie.

Totuși, ministrul susține că până în luna octombrie se vor face eforturi mari pentru a convinge coaliția să revină la sistemul din Austria, mai exact, sistemul aplicat până anul trecut în România, pentru ca firmele să nu se mai ”chinuie cu o birocrație inutilă.

„Ieri în ședința de coaliție s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie. Până atunci vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă”, a scris Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

Claudiu Năsui, despre declarația de beneficiar 

Totodată, ministrul Economiei a mai precizat că declarația de beneficiar are aproximativ 10 pagini prin care statul cere informații pe care le deține deja. În același timp, Claudiu Năsui menționează că declarația trebuie semnată în fiecare an, chiar dacă într-o firmă nu se schimbă nimic.

Deși în 2020, declarația a fost eliminată, aceasta ar fi revenit din cauza unui amendament, care potrivit ministrului ”a fost strecurat pe furiș într-o lege”, care a apărut în anul 2021.

„Declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi prin care statul ne cere informații pe care le are deja. Și ni-le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic. Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta.”, a adăugat ministrul Năsui.

Sursă foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu