Permisele de conducere se vor putea obține la 17 ani

Permisele de conducere. Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au emis, luni, un raport comun de admitere asupra unui proiect legislativ care propune că un minor în vârstă de 17 ani, deținător al permisului de conducere pentru categoriile B și BE, poate conduce un autovehicul. El trebuie să fie însoțit de o persoană care deține permis de conducere din aceeași categorie de cel puțin 10 ani.

Potrivit expunerii de motive, susținătorii inițiativei, parlamentari PNL, UDMR, USR, PSD și neafiliați, argumentează că este crucial să se adopte măsuri pentru responsabilizarea tinerilor care dețin permis auto. Ei arată care este una dintre modalitățile de atingere a acestui obiectiv. Acesta vizează reglementarea conducerii unui autovehicul din categoriile B și BE de către un minor în vârstă de 17 ani, însoțit de o persoană care are permis de conducere din aceeași categorie de cel puțin 10 ani. Accesul la obținerea unui permis auto începând de la vârsta de 17 ani este văzut ca o modalitate principală de responsabilizare a tinerilor. Scopul este acela de a reduce comportamentele teribiliste și iresponsabile.

Persoana însoțitoare este solidar responsabilă dacă minorul încalcă regulile de circulație

Potrivit proiectului, persoana care însoțește un minor aflat la volan joacă un rol cheie. Ea trebuie să dețină permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE. Acesta este solidar responsabilă în cazul în care minorul încalcă regulile de circulație. Același lucru este valabil și dacă aceasta cauzează daune terților în urma unui accident rutier.

Inițiatorii proiectului consideră că această măsură reprezintă o maximă responsabilizare a persoanei însoțitoare. Ea va juca un rol determinant în educația rutieră a minorului de 17 ani. Inițiatorii argumentează care e rolul jucat de un conducător auto cu cel puțin 10 ani de experiență în conducerea unui autovehicul. Acesta dobândește suficientă experiență în respectarea regulilor de circulație. El are și un comportament responsabil în trafic. Astfel, se estimează că riscul de producere a accidentelor de către șoferii începători scade semnificativ odată ce aceștia acumulează experiență în trafic.

masina soferi
Mașina în trafic / SURSA FOTO: Dreamstime

Sistemul, implementat deja în mai multe state UE

Potrivit proiectului de act normativ, un sistem similar este deja în funcțiune în unele state membre ale Uniunii Europene. E vorba de situația în care un minor este însoțit de o persoană cu experiență în conducerea autovehiculelor. Sunt date ca exemple Germania, Austria. Un alt exemplu este oferit și din state non-UE precum Marea Britanie.

Acest sistem a avut un impact pozitiv asupra siguranței rutiere. El va contribui la o reducere semnificativă a numărului de accidente cauzate de șoferii tineri.

Tinerii șoferi cu permis pot conduce sub supravegherea unui adult

Prin acest sistem, tinerii șoferi au oportunitatea de a acumula experiență de conducere a unei mașini sub supravegherea unui adult experimentat.

În aceste țări, se stipulează că persoana care însoțește un minor în timpul conducției trebuie să dețină un permis de conducere din aceeași categorie de cel puțin 10 ani. Acest aspect contribuie la asigurarea că minorul beneficiază de îndrumare. El are parte și de supraveghere din partea unei persoane cu experiență în trafic.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.