Șoferii care și-au pierdut permisul auto ar putea depune actele online

Șoferii care au pierdut, le-a fost furat sau au avut permisul auto deteriorat nu vor mai trebui să meargă la sediul unde se eliberează permisele auto și înmatriculările auto să depună actele în format fizic. Dacă se va aproba un proiect de lege lansat de Ministerul Afacerilor Interne, șoferii vor putea să își depună actele online. Asta ar însemna că nu mai stau la cozi la ghișee.

E un ajutor pentru șoferii care au obținut permisul auto în altă localitate decât cea în care locuiesc acum pentru că nu mai e nevoie să meargă înapoi în orașul respectiv. În plus, pot să ceară o dovadă că au solicitat un duplicat până când îl primesc. Pot să ceară să le trimită permisul auto la adresa pe care o au acum. Atenție! Proiectul de lege nu vizează și permisele auto expirate, ci doar pe cele pierdute și deteriorate.

Șoferii cu permis categoria B n-au voie să transporte prea mai mulți pasageri

Din cauza unei schimbări în modul de calcul al punctelor de amendă, amenzile pentru șoferii care nu respectă regulile de circulație au crescut. Cât trebuie să plătească un șofer cu permisul Categoria B dacă transportă prea mulți pasageri? Legislația rutieră limitează numărul de pasageri pe care îi poate avea un vehicul. Această limită se bazează pe câte locuri are mașina. Tipul de permis stabilește câți pasageri poate lua un șofer.

Dacă ai permisul Categoria B, poți conduce doar mașini care au o greutate maximă de 3.500 kg și care au maxim opt locuri, în afară de locul șoferului. Asta e stabilit de Ordonanța 195/2002, Art. 53, lit. b), pct. 1. Deci, în mașina unui șofer cu permis Categoria B nu pot fi mai mult de nouă persoane.

Atenție! Poliția Rutieră poate da amenzi pentru această greșeală chiar și șoferilor care conduc mașini cu mai mult de nouă locuri, chiar dacă nu sunt toate ocupate. Poți conduce un vehicul cu maxim opt locuri, plus locul șoferului.

„Nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni”, conform Art. 101, pct. 1 (13) din acea ordonanță.

Dacă încalci aceasta, vei primi o amendă între 990 și 1.320 de lei și vei primi 6-8 puncte de amendă.