Vă puteți spăla singuri mașina?

Există o serie de factori care determină dacă puteți să vă spălați singur mașina acasă sau nu. Iar răspunsul nu este unul general, ci depinde de mai mulți factori. Acești factori includ nu doar zona în care locuiți, ci și dacă vă spălați mașina pe stradă sau pe proprietatea privată.

Uneori, mersul la spălătoria auto poate părea incomod și costisitor. Totuși, conform unui raport al Deutsche Automobil Treuhand, aproximativ 40% dintre șoferii din Germania își spală vehiculele lunar. Iar aproximativ trei sferturi dintre aceștia folosesc serviciile unei spălătorii auto. Costul mediu pentru o astfel de spălare este de aproximativ 11 euro, ceea ce înseamnă în jur de 130 de euro pe an.

Așadar, evitarea bătăilor de cap și a cheltuielilor prin spălarea manuală a mașinii acasă poate fi tentantă. Însă cei care o fac ar putea risca amenzi substanțiale.

Nu exisă legi federale privind spălarea mașinilor. Însă în majoritatea comunităților sau municipalităților, spălarea mașinii pe marginea drumului, adică pe proprietate publică, este interzisă.

ADAC mai subliniază că regulamentul de circulație rutieră interzice și murdărirea sau udarea drumului dacă acest lucru ar putea pune în pericol sau îngreuna circulația. Prin urmare, este mai bine să evitați să spălați mașina pe marginea drumului.

Curățare mașină
Curățare mașină/SURSA FOTO: Pixabay.com

Se poate spăla vehiculul pe proprietate privată?

Șansele sunt slabe chiar și în acest caz. Spălarea mașinii pe proprietatea dumneavoastră poate fi interzisă de municipalitate și, în funcție de regiune, puteți risca amenzi uriașe. Aceasta se întâmplă pe baza așa-numitei Legi privind resursele de apă (WHG), care interzice introducerea în sol a substanțelor toxice sau care pun în pericol calitatea apei din apele subterane (Secțiunea 48, WHG).

Acest lucru înseamnă că, în timp ce spălați vehiculul pe proprietate privată, trebuie să vă asigurați că nicio apă contaminată nu poate pătrunde în pământ. Prin urmare, este interzis să utilizați produse de curățare chimice pentru a curăța vehiculul în propria curte, deoarece apa murdară nu trebuie să se infiltreze în pământ.

Interpretarea Legii privind resursele de apă (WHG) este lăsată la latitudinea comunităților, deoarece nu există directive federale uniforme. Astfel, în unele locuri, spălarea mașinii cu apă curată poate fi permisă, în timp ce în alte comunități există interdicții din cauza riscului de poluare. De exemplu, în München, spălarea mașinilor este permisă pe terenuri private în anumite condiții.

Ce amenzi riscă cei care încalcă regulile?

În funcție de landul federal, încălcările legii pot fi sancționate cu amenzi mari. În Saxonia, de exemplu, amenda pentru poluarea apelor subterane cu cantități mari de lichide periculoase poate ajunge până la 100.000 de euro.

Prin urmare, înainte de a vă planifica să vă spălați singur mașina, este recomandabil să vă informați mai întâi la autoritățile competente din comunitatea dumneavoastră sau să mergeți la o spălătorie profesională. Iată și un sfat: boxele de spălare self-service oferă o alternativă bună. Aici, puteți acționa fără griji cu propriile mâini.