Ministrul Sănătăţii din Ucraina, Maksim Stepanov, a declarat marți, că Ucraina își va întări restricțiile din cauza numărului alarmant de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2. O primă măsura va fi luată chiar la graniță. Astfel, toate persoanele care intră în țară vor trebui să prezinte un test negativ de coronavirus.

Noi restricții în Ucraina. A început al treilea val al pandemiei

Decizia a fost luată după ce s-a înregistrat cea mai ridicată rată de decese zilnice din cauza COVID-19, potrivit Reuters. Noul regim a fost aprobat luni seară de guvern şi a intrat în vigoare, a spus el într-o conferinţă de presă televizată.

Marţi dimineaţă, Stepanov a declarat că Ucraina a înregistrat 333 de decese legate de coronavirus în ultimele 24 de ore, un număr record. Precedentul record a fost de 289 de decese la 17 martie. Ucraina, ţară de 41 de milioane de locuitori, este afectată puternic de o nouă înmulţire a cazurilor de coronavirus în ultimele săptămâni, iar premierul Denis Şmigal a spus că este un al treilea val pandemic.

“Situaţia se înrăutăţeşte”, a declarat Stepanov, adăugând că numărul de noi cazuri a crescut semnificativ, iar numărul de cazuri din ultimele şapte luni a fost cu 26.000 mai mare decât în urmă cu o săptămână. Versiunea britanică a coronavirusului este acum răspândită în Ucraina, a spus Stepanov, adăugând că aceasta se transmite mai rapid şi are un impact mai puternic. “Două treimi dintre cei care s-au recuperat au nevoie de tratament suplimentar”, a afirmat el.

Marţi dimineaţă, în spitale erau internate 36.600 de persoane infectate cu coronavirus, a precizat Stepanov, adăugând că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11.476 de noi infectări. Ucraina a raportat 1.565.732 de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei şi 30.431 de decese.

Numărul de noi cazuri a ajuns săptămâna trecută la 15.850, cel mai ridicat nivel din noiembrie, ceea ce a dus la impunerea unui lockdown în Kiev şi în câteva regiuni.