Decizia de ultimă oră luată de Putin. ”Omul fără chip” a fost numit într-un post-cheie la Kremlin

Președintele Vladimir Putin a numit un fost bodyguard în funcția de ministru al Situațiilor de Urgență, după ce cel care ocupase acest ar fi murit în condiții suspecte.

Putin l-a numit pe Alexander Kurenkov, în vârstă de 49 de ani, în fruntea Ministerului pentru Situații de Urgență și Eliminare a Consecințelor Dezastrelor Naturale din Moscova, a anunțat agenția rusă de stat TASS.

Ca mulți alți acoliți ai Kremlinului, Kurenkov este și el un veteran al aparatului de securitate de stat rus, informează New York Post.

Fostul ministru Evgheni Zinichev a murit în circumstanțe suspecte

Acest minister care are o denumire mai ciudată coordonează răspunsul Rusiei la toate dezastrele, provocate de om sau naturale, iar deținerea funcției de șef în acest minister este văzută drept o poziție-cheie la Kremlin, notează NY Post.

Funcția fusese deținută în trecut și de actualul ministru al Apărării, Serghei Şoigu.

Cel care a ocupat până acum postul de ministru, Evgheni Zinichev, a murit în circumstanțe suspecte, presa rusă susținând că acesta s-a înecat, în toamnă, într-o cascadă, în timp ce încerca să salveze viața regizorului rus Aleksandr Melnik.

Posibil succesor al lui Putin?

Au existat unele speculații conform cărora Zinichev era „pregătit un posibil succesor” al lui Putin. Liderul de la Kremlin a fost vizibil afectat la înmormântarea lui Zinichev, declarând că moartea sa este o „pierdere personală de neînlocuit”.

Unii analiști credeau că Putin l-a pregătit pe Zinichev, fost agent KGB, ca eventual succesor al său. El ocupase funcția de director adjunct al FSB și a fost comandant adjunct la ministerul apărării. Profesorul Valeri Solovey afirma, după anunțul decesului, că nu crede că ar fi vorba de o moarte prin înec, ci de o crimă: „Nu voi spune moartea, ci uciderea generalului”.

„Omul fără chip”, fost FSB, fost bodyguard al lui Putin

Supranumit „omul fără chip”, Kurenkov este aproape necunoscut în mediile ruse, dar se pare că acesta făcut parte din Serviciul Federal de Securitate (FSB) și din FSO (Serviciul de Pază și Protecție) fiind responsabil cu paza înalților oficiali, scrie Daily Mail.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat: „Putin îl cunoaște personal. Desemnarea sa în acest post înseamnă că, potrivit șefului statului, calitățile personale, de serviciu și profesionale ale lui Kurenkov îi vor permite să servească în această funcție”.

Bodyguarzi numiți în funcții-cheie

Nimeni nu poate spune însă dacă Vladimir Putin îl vede pe Kurenkov ca un posibil succesor. Un fost bodyguard al lui Putin, Alexei Diumin, în vârstă de 49 de ani, a fost numit guvernator al regiunii Tula.

Un altul, Dmitri Mironov, în vârstă de 53 de ani, a devenit asistent al lui Putin după o perioadă ca guvernator al regiunii Iaroslavl.

Tot un fost bodyguard, Serghei Morozov, în vârstă de 49 de ani, a fost numit guvernator al regiunii Astrakhan înainte de a reveni la serviciile secrete ca general-maior.

Potrivit tabloidului britanic, numeroase voci spun acum că un Vladimir Putin tot mai obsedat de inamici are încredere deplină doar în cei care și-au dovedit loialitatea păzindu-i viața.