Vladimir Putin neagă tot! I-a spus direct la telefon: Este lipsit de fundament

În contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, cancelarul austriac Karl Nehammer a avut vineri, 27 mai, o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin.

În timpul convorbirii telefonice, președintele Rusiei l-a informat pe cancelarul Austriei despre situația actuală din Ucraina. Cei doi lideri au purtat discuții pe teme legate de securitatea alimentară globală, potrivit comunicatului emis de Kremlin.

Președintele Federației Ruse a acuzat Ucraina de „sabotarea” discuțiilor de negociere dintre părțile rusă și ucraineană. Convorbirea telefonică dintre cei doi lideri are loc în contextul în care războiul dintre Rusia și Ucraina a intrat în a 93-a zi.

Acuzațiile aduse Rusiei sunt nefondate, spune Vladimir Putin

Liderul de la Kremlin a calificat drept „nefondate” acuzațiile aduse Rusiei pentru întreruperea aprovizionării cu produse agricole a comunității internaționale. Potrivit comunicatului, președintele rus Vladimir Putin a explicat cauzele reale ale problemelor apărute din cauza sancțiunilor impuse împotriva Rusiei de către SUA și Uniunea Europeană.

Președintele rus a informat despre activitatea desfășurată de forțele rusești pentru a asigura siguranța navigației în apele Mării Azov și Mării Negre. În cadrul conversației telefonice, el a cerut Ucrainei să elibereze porturile și să permită trecerea în siguranță a navelor.

„Vladimir Putin a subliniat că încercările de a face Rusia responsabilă pentru dificultățile cu aprovizionarea piețelor mondiale cu produse agricole sunt nefondate”, potrivit comunicatului Kremlinului.

Rusia cerea înlăturarea sancțiunilor

Vladimir Putin i-a transmis premierului italian Mario Draghi că Rusia ar putea elibera nave cu alimente şi îngrăşăminte, pentru a îndepărta pericolul unei crize alimentare mondiale, însă numai cu condiţia încetării “restricţiilor motivate politic impuse de Occident”.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, declarase că exporturile de grâu din Ucraina vor putea fi reluate doar în cazul în care renunţă la sancţiunile împotriva Rusiei, transmite dpa.

Draghi a spus că în convorbirea telefonică cu Putin a perceput din partea acestuia o disponibilitate de a găsi o soluţie la criza alimentară mondială. Însă, întrebat dacă simte vreo speranţă pentru negocierile de pace în urma dialogului cu preşedintele Rusiei, acesta a răspuns că “Nu”.

După cum este deja știut, Rusia şi Ucraina sunt mari exportatoare de grâu, cu un rol vital în livrările de alimente pe plan mondial. În ultimele săptămâni, comunitatea internaţională a făcut apel la Rusia să permită exporturile de grâu din Ucraina.