În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) și ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru, a transmis Administrația Prezidențială luni, 12 iunie.

Klaus Iohannis va avea consultări cu partidele politice marți, 13 iunie

Consultările vor avea loc marți, 13 iunie 2023, după următorul program:

Ora 12:00: Partidul Social Democrat (PSD);
Partidul Național Liberal (PNL);
Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

Ora 12:30 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
Ora 13:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 13:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Cătălin Predoiu va fi noul premier interimar

Cătălin Predoiu este premierul interimar după ce Nicolae Ciucă și-a anunțat luni, 12 iunie, demisia din fruntea Guvernului României. Până la învestirea noului cabinet, guvernul va fi condus de un premier interimar.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 12 iunie 2023, următoarele decrete:

Decret prin care se ia act de demisia domnului Nicolae-Ionel Ciucă din funcţia de prim-ministru al Guvernului României şi se constată vacanţa acestei funcţii;

Decret prin care se desemnează domnul Marian-Cătălin Predoiu, ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, a transmis luni după-amiază Administraţia Prezidenţială.

Nicolae Ciucă și-a dat demisia

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de conducere a Executivului de la București.

„În urmă cu două săptămâni împreună cu ceilalți lideri de Coaliție ne-am asumat că rotativa nu se produce pe 25 mai ci ne continuăm responsabilitatea de a închide conflictul din educație. Pe baza dialogului am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ astfel încât doleanțele dascălilor să poată fi acoperite și să redăm încrederea și respectul față de educatorii din sistemul de învățământ.

Prin ordonanța de urgență de astăzi nu am făcut decât să convenim toate aceste măsuri, rugând sindicatele faptul că e nevoie de măsuri car să fie sustenabile, să nu fie populiste și să reprezinte decizia responsabilă.

Ca atare, considerat fiind că acest conflict a fost încheiat astăzi și a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al României. O dată ce am să merg să-mi depun mandatul la președintele României, încep negocierile”, a declarat Nicolae Ciucă, exprimându-și speranța ca până joi să existe un Guvern care să fie învestit.