Ciprian Purice, consultant politic, este de părere că rotativa este semnul evident al unei predări de regim Iohannis. Șeful statului, care se apropie de finalul celui al doilea mandat, simte că pierde teren și că nu mai poate face jocurile ca până acum, apreciază invitatul lui Robert Turcescu.

„Dacă o să privim rotația ca pe o chestiune în care se schimbă garda la palat, atunci o să ne ducem într-o confuzie alimentată de băieții ăștia. Noi trebuie să privim rotația ca pe o cedare de putere, o predare de regim. Cu mai mici sau mai mari influențe sau valențe, noi acum suntem la încheierea regimului Iohannis.

Că regimul Iohannis nu a fost atât de contondent ca regimul Băsescu e adevărat, dar a fost un regim în deplinătatea termenului. Acum acest regim se predă, a fost determinat să se predea. Nu a zis Iohannis «Gata mă, Marcel e băiat de comitet».

Uitați-vă cât de complicat s-a ajuns, inclusiv vorbele lui Iohannis de acum câteva luni când spunea că sub nicio formă nu o să-l pună premier pe Marcel Ciolacu”, a punctat expertul.

Iohannis nu a forţat o surpriză la rotativă, pentru a scăpa de suspendarea cu care-l ameninţa AUR

Ciprian Purice a explicat, de asemenea, cum putea fi suspendat președintele dacă în scenă ar fi intrat AUR, partidul-vedetă al prezentului.

„În jocul ăsta de putere, de multe ori se joacă cu chestiuni aproape metafizice. În momentul în care AUR s-ar fi raliat cu PSD împotriva unui Iohannis care alegea să arunce țara în haos politic, atunci soarta lui Iohannis ar fi fost clar pecetluită.

Aveai AUR, partidul superstar al momentului care are vizibilitate, are o comunicare publică foarte bună peste care puneai greutatea PSD și organizarea foarte bună.

Deci suspendarea lui Iohannis era aproape ca și înfăptuită. Fiind AUR superstarul momentului, Iohannis a înțeles că nu mai poate forța o rotativă în favoarea lui, în sensul de a nu-l mai pune pe Ciolacu premier.

La rândul lui, Ciolacu în interiorul partidului a avut grijă să țină lucrurile unite și să nu fie o falie destul evidentă în interiorul PSD, și care la un moment dat ar putea colabora cu Iohannis și cu premierul lui”, a precizat acesta.

Greva din educaţie a fost binevenită pentru Iohannis, care a reapărut drept lider în negocieri

Analistul a mai subliniat că greva profesorilor, „apărută din neant”, a funcționat de minune ca o lebădă neagră pentru Klaus Iohannis, relansându-l în postura de lider al negocierilor.

„Greva a adus inițiativa negocierilor tot în zona Cotroceni, fie rotația să fie amânată și să rămână Ciucă, în felul ăsta se înfăptuia totuși planul lui Iohannis.

Fie, chiar dacă forțat de împrejurări, Iohannis avea să-l desemneze pe Ciolacu, îi propunea un ministru de Finanțe în persoana consilierului prezidențial Cosmin Marinescu, care oricând putea să-i tragă preșul de sub picioare lui Ciolacu.

Că dacă nu-ți dă avizul pe orice proiect, OUG nu poți să intri în ședința de Guvern. Pe ministrul de Finanțe nu poți să-l demiți. Deci era clar tot o zonă de influență și control asupra lui Ciolacu. Iată că nici faza cu Marinescu nu s-a putut face”, a mai spus Ciprian Purice.

Cel mai clar semn că regimul Iohannis devine istorie

„Mai mult decât atât, când Ciolacu a zis că suspendă negocierile pe durata grevei, a anunțat ceea ce Iohannis voia să anunțe. Ăla a fost semnalul clar că cine l-a susținut până acum pe Iohannis nu-l mai susține și îl susține pe Ciolacu.

Aia a fost, din punctul meu de vedere, predarea definitivă a regimului Iohannis, în care s-au încercat toate variantele și n-a funcționat nimic.

Ciucă își va da demisia, relația Ciucă-Ciolacu e acum mult mai puternică decât relația Ciucă-Iohannis”, a opinat consultantul politic Ciprian Purice în cadrul podcastului difuzat pe canalul de Youtube „HAI România!”.