Update

În cadrul reuniunii Partidului Național Liberal organizate sâmbătă, delegații prezenți au aprobat în unanimitate componența noii echipe de conducere la nivel regional, validând vicepreședinții și membrii Biroului Executiv desemnați pe fiecare regiune de dezvoltare. Structura regională validată este următoarea:

  • Nord-Est: Alexandru Muraru (PNL Iași)
  • Sud-Est: Alexandru Popa (PNL Brăila)
  • Sud-Muntenia: Toma Petcu (PNL Giurgiu)
  • Sud-Vest Oltenia: Gigel Știrbu (PNL Olt)
  • Vest: Gheorghe Falcă (PNL Arad)
  • Nord-Vest: Florin Birta (PNL Oradea)
  • Centru: Ion Dumitrel (PNL Alba)
  • București-Ilfov: Hubert Thuma (PNL Ilfov)

Pe lângă alegerea liderilor regionali, Congresul a adoptat și modificările aduse Statutului partidului, cu o susținere covârșitoare: o singură opinie contrară și două abțineri.

Ilie Bolojan urmează să fie confirmat în funcția de președinte al PNL

Sâmbătă, Ilie Bolojan urmează să fie confirmat în funcția de președinte al PNL, după o perioadă de conducere interimară. Bolojan este singurul candidat la șefia partidului, însă adevărata miză a Congresului o reprezintă competiția pentru cele patru poziții de prim-vicepreședinte, unde s-au înscris zece membri PNL. În ceea ce privește funcția de secretar general, sunt luate în calcul două variante: Mircea Abrudean, în prezent șef al Senatului, și europarlamentarul Dan Motreanu, liderul PNL Giurgiu. Noul secretar general va fi numit direct de către președintele partidului, Ilie Bolojan, potrivit unei informări a news.ro.

Structura de conducere a partidului va fi semnificativ redusă, urmând să rămână doar 25 de funcții, comparativ cu cele 40 din prezent. Noua echipă va include: un președinte, patru prim-vicepreședinți, opt vicepreședinți, 11 membri ai Biroului Executiv, un secretar general și un trezorier. Nicoleta Pauliuc, senator din Ilfov, este singura femeie care ar putea obține o poziție în conducerea PNL.

Congresul, care va reuni peste 1.200 de delegați, are loc după ce Bolojan a preluat conducerea interimară la finalul lui noiembrie, în urma eșecului lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidențiale, unde s-a clasat pe locul cinci cu mai puțin de 9% din voturi.

Sub conducerea lui Bolojan, partidul a crescut în sondaje

Sub conducerea lui Bolojan, partidul a crescut în sondaje, obținând 14% la parlamentarele din 1 decembrie. După aceea, el a devenit președinte al Senatului și, ulterior, președinte interimar al țării după demisia lui Klaus Iohannis.

Odată cu victoria lui Nicușor Dan la prezidențiale, Bolojan a fost desemnat prim-ministru, chiar dacă PNL este abia a treia forță politică din Parlament.

Mandatul său în fruntea Guvernului coincide cu cel de lider al PNL. Conform înțelegerii din coaliția de guvernare, Ilie Bolojan va fi înlocuit de un premier PSD în aprilie 2027. În ceea ce privește președinția PNL, aceasta va dura doar doi ani, față de durata obișnuită de patru ani, așa cum era prevăzut în statutul partidului.

Prin urmare, în vara anului 2027, liberalii vor evalua activitatea echipei actuale pentru a decide dacă o păstrează în vederea alegerilor din 2028.

Deși poziția de președinte este deja stabilită, lupta adevărată se dă pentru cele patru funcții de prim-vicepreședinte.

Printre candidații considerați favoriți în prima fază s-au numărat: Alin Tişe (CJ Cluj), susținut de Emil Boc, Dan Motreanu (europarlamentar), Adrian Veştea (CJ Brașov), și Ciprian Ciucu (primar al Sectorului 6), cunoscut drept un apropiat al lui Bolojan.

Pe ultima sută de metri, au intrat în cursă și alți candidați: Cătălin Predoiu (ministrul de Interne), Valeriu Iftime (CJ Botoșani), Florin Roman (deputat), și Nicoleta Pauliuc, sprijinită de organizația Ilfov, condusă de Hubert Thuma.

Adina Vălean, europarlamentar și fost comisar european, a susținut public candidatura Nicoletei Pauliuc. Ea a declarat:

„Toate partidele moderne urmăresc paritatea de gen la nivel de conducere, nu ca un gest de favor pentru femei, ci pentru că rolul fundamental al unui partid este să reprezinte societatea – iar jumătate dintre cetăţeni sunt femei. Într-o democraţie, pur şi simplu nu poţi ignora această realitate”.

Conform surselor citate de News.ro, în urma discuțiilor din culise, cei mai susținuți pentru funcțiile de prim-vicepreședinte par a fi: Alin Tişe, Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu și Valeriu Iftime.

Vineri, Ciprian Ciucu a transmis un mesaj pe rețelele sociale în legătură cu candidatura sa:

„Îmi doresc ca Partidul Naţional Liberal să redevină, la nivel simbolic şi prin fapte, partidul căruia m-am alăturat din convingere în anul 1998, atunci când eram student. Am revenit in PNL în anul 2016, după o carieră independentă de politică şi, de atunci, mi-am dedicat viaţa profesională Bucureştiului şi Sectorului 6. (…)

Se poate ca Partidul Naţional Liberal să fie de partea bună a lucrurilor, aşa cum a fost de atâtea ori în lunga sa istorie! Avem nevoie de o echipă puternică care să combine experienţa cu rezultatele demonstrate, formată din oameni care au trecut testul votului, care deja se bucură de încrederea comunităţilor lor. Urmează o perioadă dificilă şi pentru ţară dar si pentru noi. Trebuie să ne regăsim relevanţa, să ne adaptăm unui context politic în care partidele clasice şi-au pierdut alegătorii tradiţionali (în toată Europa).

Facem un pariu cu istoria şi îl vom câştiga doar dacă îi respectăm pe români şi dacă demonstrăm că avem puterea ca în următorii ani să ne reformăm pentru a merita încredere dumneavoastră. Aş fi onorat să fac parte din această echipă dacă voi obţine mâine sprijinul colegilor mei pentru a deveni Prim-vicepresedinte al partidului nostru”.

Secretar general al PNL

Poziția de secretar general al PNL este și ea disputată. Deși la începutul săptămânii părea că Mircea Abrudean are sprijinul lui Ilie Bolojan și va ocupa această funcție, în ultimele zile a apărut și opțiunea Dan Motreanu. În cazul în care Motreanu va fi numit secretar general, unul dintre cele patru locuri de prim-vicepreședinte ar deveni vacant.

Noua structură de conducere, decisă de Ilie Bolojan, presupune o reducere considerabilă a funcțiilor, de la 40 la 25. În afară de președinte, vor fi 4 prim-vicepreședinți, 8 vicepreședinți, 11 membri ai Biroului Executiv, un secretar general și un trezorier.

Vicepreședinții regionali au fost deja stabiliți prin negocieri între filialele PNL, iar Congresul urmează doar să valideze aceste nume:

  1. Nord-Est: Alexandru Muraru (PNL Iași)
  2. Sud-Est: Alexandru Popa (PNL Brăila)
  3. Sud Muntenia: Toma Petcu (CJ Giurgiu)
  4. Sud-Vest Oltenia: Gigel Știrbu (PNL Olt)
  5. Vest: Gheorghe Falcă (PNL Arad)
  6. Nord-Vest: Florin Birta (primar Oradea)
  7. Centru: Ion Dumitrel (CJ Alba)
  8. București-Ilfov: Hubert Thuma (CJ Ilfov)

Candidații la funcțiile de prim-vicepreședinte sunt:

  1. Valeriu Iftime – CJ Botoșani
  2. Adrian Veștea – CJ Brașov
  3. Alin Tișe – CJ Cluj
  4. Florin Roman – deputat
  5. Nicoleta Pauliuc – senator Ilfov
  6. Ioan Popa – primar Reșița
  7. Dan Motreanu – europarlamentar
  8. Ciprian Ciucu – primar Sector 6
  9. Mircea Minea – primar Chiajna
  10. Cătălin Predoiu – ministrul de Interne