Pfizer face anunțul momentului! Compania pregătește un nou vaccin. Când va fi gata

Pfizer și BioNTech anunță că deja lucrează la un ser eficient împotriva noii tulpini descoperite în Africa de Sud, denumită Omicron. Cu toate acestea, cele două companii spun că serul este pregătit, momentan, pentru testare. De asemenea, companie anunță că vaccinul va fi gata în 100 de zile „sub rezerva aprobării de reglementare”.

Anunțul celor două companii vine în contextul în care există temeri la nivel mondial că vaccinurile aflate acum pe piață nu sunt eficiente împotriva tulpinii Omicron. De asemenea, și compania Moderna a anunțat că lucrează la un astfel de ser.

Apariția tulpinii a provocat panică, însă un microbiolog spune că nu este atât de gravă

În urmă cu câteva zile, Africa de Sud a anunțat că a descoperit o nouă tulpină a coronavirusului, denumită tulpina Omicron. Apariția acesteia a determinat Marea Britanie, precum și alte țări, să impună restricții dure pentru cei care vin din Africa de Sud.

Pe acest fond, profesorul microbiolog Calum Semple a îndemnat la calm, precizând că vaccinurile actuale sunt capabile să protejeze împotriva formelor severe ale bolii, dacă oamenii se infectează cu tulpina Omicron.

Pe de altă parte, consilierul Strategic Advisory Group of Experts (Sage) a declarat că sprijină noile restricții luate, dar subliniază că apariția acestei tulpini nu este un dezastru, asta după ce OMS a catalogat noua tulpină drept ”variantă îngrijorătoare”.

„S-ar putea să resimțiți o răceală urâtă, dar șansele dumneavoastră de a intra la spital sau la terapie intensivă sau de a muri, sunt mult diminuate de vaccin și vor continua în viitor”, a mai precizat consilierul la BBC Breakfast.

Varianta Omicron a provocat îngrijorare și în România

Profesorul de sănătate publică, Răzvan Cherecheș s-a arătat îngrijorat de noua variantă apărută recent, avertizând că ”dacă nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau de vaccin, ajungem din nou în punctul zero”.

Acesta a notat, pe pagina sa de Facebook, că dacă datele inițiale se confirmă, tulpina Omicron este de cinci ori mai infecțioasă decât Delta, creșterea fiind cu 5000% mai mare.

„Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale … Dacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0”, avertizează Răzvan Cherecheș.