Semnal de alarmă în Germania, unde autoritățile au raportat un prim caz suspect de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului. Este vorba despre o persoană întoarsă recent din Africa de Sud. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de sâmbătă de către autorităţile regionale din landul Hessa, în centrul țării.

„Varianta Omicron, după toate probabilităţile, este deja prezentă în Germania”, a anunţat pe Twitter ministrul regional al afacerilor sociale, Kai Klose.

Totodată, acesta a mai adăugat că testele realizate vineri asupra unui pasager care a aterizat pe Aeroportul din Frankfurt, venind din Africa de Sud, au arătat „mai multe mutaţii specifice (variantei) Omicron”, potrivit AFP.

Amintim faptul că noua variantă a coronavirusului a fost detectată pentru prima dată joi în Africa de Sud și este deja considerată „îngrijorătoare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Mai exact, aceasta prezintă un risc crescut de contaminare comparativ cu celelalte variante, inclusiv Delta, care sunt dominante şi deja foarte contagioase.

Varianta Omicron se extinde în Europa

„Din cauza acestei suspiciuni puternice, persoana respectivă este în izolare la domiciliu. Analiza completă a rezultatelor este încă în derulare”, a subliniat ministrul.

Cu doar o zi în urmă, Europa a mai raportat un prim caz de infectare. Cazul a fost descoperit în Belgia. Ulterior, sâmbătă, o situație similară a fost raportată și în Olanda.

Potrvit ultimelor informații publicat în presa străină, 61 din cei aproape 600 de pasageri veniți cu două zboruri din Africa de Sud au fost testaţi pozitiv cu COVID-19 vineri, la sosirea pe aeroportul din Amsterdam. Anunțul a fost făcut sâmbătă autoritatea sanitară olandeză care a mai precizat că în prezent sunt analizate rezultatele pentru a vedea dacă este vorba de noua variantă a virusului, Omicron.

Totodată, pe lângă Belgia, Germania și Africa de sud varianta Omicron a fost de asemenea identificată în Malawi, în Israel, la o persoană venită din Malawi, în Botswana şi în Hong Kong.

OMS a atenționat încă de pe data de 24 noiembrie că situația este una îngrijorătoare, având în vedere mutațiile suferite de virus.

„Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a anunțat grupul de experţi însărcinat de către OMS să monitorizeze evoluţia COVID-19. Ulterior, specialiștii au anunțat că spre deosebire de toate tulpinile de până acum, noua variantă are potenţialul de a fi extrem de contagioasă.