Germania este lovită din plin de pandemie. Potrivit ultimelor date, vineri a fost înregistrat un număr record de infectări cu coronavirus, mai exact peste 76.000 în ultimele 24 de ore, informează Reuters şi dpa.

De menționat este faptul că, în urmă cu numai o săptămână au fost raportate într-un interval similar sub 53.000 de cazuri. Având în vedere gravitatea situației cu care se confruntă țara, pentru prima dată de la începutul epidemiei, forţele aeriene germane se pregătesc să transfere în alte locuri din ţară bolnavi de COVID-19 în stare gravă, pentru a descongestiona spitalele aflate în dificultate.

În ceea ce privește bilanțul deceselor cauzate de noul coronavirus, potrivit datelor oficiale, acesta a depăşit 100.000, unele spitale, în special în sudul şi estul ţării, au avertizat că secţiile de terapie intensivă sunt aproape pline.

Astfel, începând de vineri, avioane militare germane vor transporta bolnavi de la aeroportul Memmingen din Bavaria, în sud, la Muenster, în apropiere de Osnabrueck, în landul Renania de Nord-Westfalia din nord, a declarat agenţiei Reuters o sursă din domeniul securităţii.

Trebuie menționat faptul că va fi prima dată când Luftwaffe va folosi aşa-numitele „unităţi de terapie intensivă aeropurtate” – avioane Airbus A310 MedEvac dotate cu până la şase paturi cu echipament pentru terapie intensivă – pentru transferul pacienţilor cu COVID-19 în interiorul Germaniei. Două astfel de aeronave erau gata pentru misiune încă de joi.

Cel mai sumbru bilanț al pandemiei în Germania

Premierul landului Bavaria, Markus Soeder, s-a declarat extrem de îngrijorat de situația actuală, aducând în discuție impunerea vaccinării obligatorie. La rândul său, ministrul bavarez al sănătăţii, Klaus Holetscheck, a declarat joi seara că nu poate exclude niciun scenariu şi nu există „niciun tabu”. În localităţile din acest land unde incidenţa în ultimele şapte zile depăşeşte 1000 de cazuri la suta de mii de locuitori s-a instituit interdicţia de circulaţie.

Potrivit datelor centralizate de Institutul Robert Koch, vineri au fost raportate 76.414 cazuri şi o incidenţă în ultimele şapte zile de 438,2, valori în creştere faţă de 52.790 de cazuri vinerea trecută, respectiv faţă de de 340,7 acum o săptămână şi 113,0 acum o lună.

În același timp, în cursul zile de vner, Berlinul urmează să declare Africa de Sud ca zonă cu o variantă nouă de coronavirus, a afirmat o sursă a Reuters din ministerul sănătăţii. Decizia va intra în vigoare vineri noaptea, iar ulterior liniile aeriene vor putea aduce din această ţară în Germania doar cetăţeni germani. Cei care se întorc în ţară, chiar dacă sunt vaccinaţi, vor fi obligaţi să stea în carantină timp de 14 zile.

„Această variantă nou descoperită ne îngrijorează. De aceea acţionăm pro-activ şi din timp”, a arătat ministrul sănătăţii, Jens Spahn. „Ultimul lucru de care avem nevoie acum este introducerea unei noi variante, care provoacă şi mai multe probleme”.

De mențonat este faptul că varianta sud-africană a coronavirusului, denumită B.1.1.529, are un set neobişnuit de mutaţii. Acestea i-ar putea permite să evite reacţia imunitară a organismului și totodată să fie transmis mai ușor.