Preţurile proprietăţilor continuă să crească. Avertismentul lansat de Bundesbank

Vicepreședintele Bundesbank a avertizat că toți indicatorii „au continuat să crească în Germania şi nu se vede un impact mare al pandemiei”

”Practic, am văzut toţi indicatorii – preţuri, credit – acei indicatori au continuat să crească în Germania şi nu se vede un impact mare al pandemiei”, a declarat Claudia Buch, vicepreşedintele Bundesbank.

Bundesbank estimează o abatere de aproximativ 10% până la 30% ale preţurilor

De asemenea, aceasta a adăugat că echipa ei de la Bundesbank estimează o abatere de aproximativ 10% până la 30% ale preţurilor faţă de elementele fundamentale.

„Ceea ce este o evoluţie puţin nouă este că aceste supraevaluări sunt, de asemenea, mai răspândite, aşa că sunt în afara oraşelor mari… [şi] aproape 90% dintre gospodării se aşteaptă ca preţurile să crească în continuare”, a completat aceasta.

Cea mai recentă analiză a stabilităţii financiare efectuată de Bundesbank a remarcat, de asemenea, joi, că creditorii germani ar trebui să constituie rezerve de capital pentru a aborda aceste probleme potenţiale de pe piaţa imobiliară.

Totodată, există îngrijorări că, odată cu supraevaluarea în sector, băncile nu estimează corect valoarea reală a garanţiilor şi, prin urmare, sunt mai expuse la viitoarele ajustări ale preţurilor.

„Stabilitatea financiară ar fi în pericol dacă evoluţiile destabilizatoare ar avea loc pe piaţa imobiliară, în care creşterea volumelor de credit şi a preţurilor ar coincide cu o deteriorare a sustenabilităţii datoriilor debitorilor”, a completat banca centrală germană în raport.

Germania a ajuns într-o situație fără precedent

Amintim că Germania a depășit pragul de 100.000 de decese cauzate de COVID-19 și a raportat cifre record în ceea ce privește numărul nou de cazuri în şi incidenţa pe şapte zile.

Astfel,  mai mult de 100.119 de persoane au murit în această ţară de COVID-19, arată cifrele publicate joi, 25 noiembrie, de Agenţia naţională a Germaniei pentru controlul bolilor, Institutul Robert Koch (RKI).

Numărul de contaminări înregistrate într-o zi a depăşit pentru prima dată pragul de 70.000 în ziua de joi. În acest context, RKI a raportat 75.961 de cazuri în ultimele 24 de ore, comparativ cu 65.371 de cazuri cu o săptămână înainte. Incidenţa pe ultimele şapte zile este de 419,7, un alt record de la începutul pandemiei. Cu o zi înainte, incidența era de 336,9.