Situația actuală din Franța se înrăutățește de la o zi la alta, iar autoritățile estimează apropierea unui nou val de infecții cu coronavirus. „Al cincilea val începe cu viteza fulgerului”, a spus purtătorul de cuvânt guvernamental, citat de NDTV.

În acest moment, numărul de cetățeni francezi recent contaminați este aproape dublu. Cifrele au crescut în doar șapte zile calendaristice. Sâmbătă, media s-a extins de la 9.458 de cazuri la 17.153, potrivit autorităţilor sanitare. Această expansiune reprezintă o creştere de 81% a persoanelor infectate.

Situație alarmantă în Franța

Cazurile înregistrate săptămâna trecută sunt de trei ori mai numeroase decât cazurile consemnate în urmă cu trei săptămâni, indicând o accelerare exponenţială a infecţiilor.

În ciuda acestui fapt, momentan, persoanele recent contaminate nu au necesitat internarea în spitale. Autorităţile sanitare franceze consideră că numărul limitat de pacienţi de la secția de terapie intensivă este datorat ratei mari de vaccinare din țară, serurile dovedindu-se eficiente în oprirea dezvoltării unor forme grave de boală.

Sâmbătă, spitalele din Franța au informat că îngrijesc 7.974 de pacienţi cu Covid-19, din acest total 1.333 se află la terapie intensivă. În urmă cu 30 de zile, cifrele erau de 6.500 internați infectați cu Sars-Cov-2, respectiv 1.000 de oameni la terapie intensivă.

„Există o creştere puternică a infecţiilor, dar ştim şi că în Franţa avem o mare acoperire de vaccinare. Pare că suntem înaintea vecinilor noştri în ceea ce priveşte dozele suplimentare”, a spus Gabriel Attal.

Certificatul verde, prezent în spațiile publice din Franța

În Franţa a fost introdus certificatul de sănătate înaintea altor state europene. Documentul unic a ajutat la limitarea răspândirii de Covid-19. Certificatul de sănătate este necesar în localuri publice şi spaţii culturale și demonstrează că o persoană este complet vaccinată, că s-a vindecat recent de boală sau că a fost testată cu rezultat negativ.

Guvernul Franței continuă să îşi apere alegerea de a pune „povara restricţiilor pe umerii celor nevaccinaţi decât pe ai oamenilor vaccinaţi”, a explicat Gabriel Attal.