Numărul cazurilor noi de COVID-19 a exploxat în Franța. Autorităţile sanitare franceze au susținut că cifrele au urcat la 147.248, cu 54% mai mult faţă de săptămâna precedentă. Toată această situație se înscrie în al ”şaptelea val” al epidemiei în Europa.

Este cel mai ridicat nivel de contaminare diagnosticat în Franţa de la sfârşitul lui aprilie. În urmă cu şapte zile, Santé Publique France a raportat circa 95.000 de cazuri pozitive. Circa 35.000 de cazuri zilnice au fost raportate marţi, 31 mai, în urmă cu o lună.

În total, 15.496 de persoane diagnosticate cu COVID-19 erau internate marţi în spitalele franceze, în comparaţie cu 14.333 cu o săptămână înainte. Printre acestea, 898 se aflau la terapie intensivă, în comparaţie cu 841 în săptămâna trecută, susține AFP.

Europa se confruntă cu un al şaptelea val de COVID-19

Europa se confruntă cu un al şaptelea val de COVID-19, care se explică în mare parte prin evadarea imunitară a noilor variante virale, ceea ce presupune o capacitate crescută de rezistenţă la protecţia indusă prin vaccinare şi prin infectări precedente.

În Franța, chiar dacă măsura nu mai este obligatorie din 16 mai, se recomandă din nou purtarea unei măști în mijloacele de transport în comun, a declarat anterior, ministrul Sănătății, Brigitte Bourguignon. Această recomandare intervine într-un moment în care Franța și Europa se confruntă cu o recrudescență a epidemiei și cu o creștere a numărului de contaminări.

Odată cu reluarea infecțiilor Covid-19 în țară, francezii sunt din nou invitați să poarte mască în mijloacele de transport în comun. Această obligație fusese ridicată la 16 mai, dar protecția a rămas „recomandată”, deoarece „nu am ieșit din al cincilea val”, deși situația spitalelor se îmbunătățește, a avertizat Olivier Véran.

Se recomandă purtarea măștii de protecție în Franța

Deși purtarea măștii nu este încă obligatorie, acum este mai degrabă o „cerere” decât o „recomandare”.

„Nu voi merge atât de departe încât să spun că trebuie să o facem, dar vă cer. Este suficient să vă uitați la un hol de gară sau la un tren aglomerat pentru a ști că trebuie să vă protejați pe dumneavoastră și pe ceilalți. Este aproape o datorie civică”, a pledat ministrul Sănătății, Brigitte Bourguignon, luni, la RTl.

Un stimulent care, potrivit acesteia, se referă la „toate zonele închise”.

În timp ce Franța pare să vrea încă să încurajeze mai degrabă decât să oblige, alte țări dau dovadă de mai multă fermitate în fața reapariției epidemiei. Italia, care miercuri, 22 iunie, a înregistrat o creștere de 63,4% în 7 zile, a decis la jumătatea lunii iunie să prelungească până la 30 septembrie obligația de a purta măști FFP2 în mijloacele de transport în comun (cu excepția avioanelor). În Marea Britanie, infecțiile zilnice au atins din nou cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei.