Iohannis a semnat ca prin România să treacă echipamente militare destinate Ucrainei

Sprijin pentru Ucraina. Președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor și bunurilor materiale donate de Estonia către Ucraina, precum și pentru instruirea militarilor ucraineni în utilizarea și întreținerea acelor echipamente.

La cererea Estoniei, s-a cerut sprijinul României pentru permiterea tranzitului pe teritoriul său. S-a cerut și organizarea unor sesiuni de instruire destinate echipajelor ucrainene care vor gestiona echipamentele donate. Participarea României la formarea militarilor ucraineni reprezintă un sprijin esențial în acțiunile comune ale membrilor NATO și ai partenerilor săi pentru susținerea Ucrainei. Decizia a fost luată de președintele României la propunerea prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu (SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu)

„Agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei a condus la deteriorarea semnificativă a mediului de securitate, determinând plasarea statelor din regiunea Mării Negre, inclusiv a României, într-o zonă de insecuritate persistentă, acestea fiind nevoite să opereze modificări în ierarhia priorităţilor strategice, care se concentrează acum pe intensificarea coordonării regionale şi aliate pentru sprijinirea pe multiple planuri a Ucrainei şi a cetăţenilor ucraineni.

Astfel, în contextul răspunsului la cererile de asistenţă adresate de Ucraina în vederea creşterii rezilienţei acestui stat, în luna februarie 2024, Ministerul Apărării din Estonia a transmis o solicitare către Ministerul Apărării Naţionale din România în care a precizat că intenţionează să efectueze o donaţie de echipamente şi bunuri materiale către Ucraina”, se arată în scrisoarea preşedintelui României.

Bugetul MApN pentru 2024 va acoperi costurile pentru instruirea detașamentului ucrainean

În conformitate cu articolul 119 din Constituția României și cu Legea nr. 291/2007 referitoare la intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, republicată și modificată ulterior, Klaus Iohannis a aprobat tranzitul prin România al echipamentelor și bunurilor materiale donate de Estonia către Ucraina și instruirea militarilor ucraineni în utilizarea și întreținerea acestor echipamente.

Bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale (MApN) pentru anul 2024 va acoperi costurile pentru instruirea detașamentului ucrainean. Sunt incluse: cazarea, hrana și transportul militarilor la și de la locul de instruire, necesarul de carburant pentru ambarcațiuni. Vor fi acoperite și eventualele cheltuieli neprevăzute până la predarea bunurilor către partenerul ucrainean.