Marian Morogan a murit

Doliu în NATO! Marian Morogan a murit. Sediul Diviziei Multinaționale Sud-Est (HQ MND-SE) din structura forțelor NATO a anunțat trecerea la Cele Veșnice a sergentului major Marian Morogan. S-a stins din viață la doar 39 de ani din cauza unei boli grave.

„Mult prea devreme, dragă MORO! Cu adâncă durere în suflet, anunțăm trecerea la cele veșnice a colegului și prietenului nostru, sergent major Marian MOROGAN.

După o lungă și grea suferință, la doar 39 de ani, MORO nu a putut câștiga bătălia cu boala lui. Ne va lipsi zâmbetul său sincer și optimismul. Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de familia lui! Zbor lin printre stele, MORO!”, a informat, luni, Headquarters Multinational Division South East: HQ MNDSE prin intermediul Facebook-ului.

Condoleanțe! / Dumnezeu sa ți odihnească sufletul, camarade. / Sincere condoleanțe. / Îmi pare foarte rău pentru el! Condoleanțe familiei și prietenilor săi! / Dumnezeu să-l binecuvânteze pe el și pe familia lui în timp ce se întristează. Sincerele mele condoleanțe fraților și surorilor., sunt câteva dintre mesajele scrise în secțiunea de comentarii.

Despre Divizia Multinațională Sud-Est (HQ MND-SE)

Cartierul General al Diviziei Multinaționale Sud-Est (HQ MND-SE) este o unitate militară NATPO. Activată de Consiliul Nord-Atlantic (NAC) și subordonată Comandantului Suprem Aliat în Europa, având comanda operațională (OPCOM).

În conformitate cu decizia NAC, HQ MND-SE are statutul de Cartier General Militar Internațional NATO. HQ MND-SE este  sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Comune Napoli (JFCNP) (OPCON), este capabil să conducă și să coordoneze o operațiune în baza articolului 5 – Apărare colectivă, ca un cartier general divizional în regiunea de sud-est, conform planificării prealabile a NATO, autorizat de CNA și dirijat de SACEUR, cu scopul de a contribui la securitatea teritoriului și a populațiilor Alianței. Personalul HQ MND-SE include ofițeri, subofițeri și maiștri militari din 14 națiuni contribuitoare: Albania, Bulgaria, Canada, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite, precum și România, națiunea cadru.

Divizia I Infanterie „DACICA” a fost restructurată ca HQ MND-SE conform Ordinului Ministerului Apărării. La data de 1 decembrie 2015, HQ MND-SE a organizat o ceremonie pentru declararea capacității inițiale. La 22 martie 2018, HQ MND-SE a fost gazda celei de-a 15-a ediții a conferinței LANDCOM CORPS COMMANDERS (LC3) și a exercițiului NAPLES BLUEPRINT 19.

În 1 septembrie 2015, ceremonia de activare a sediului a avut loc la București, marcând integrarea oficială a HQ MND-SE în Structura Forțelor NATO, în conformitate cu implementarea Planului de Acțiuni de Pregătire de la Summit-ul din Țara Galilor din 2014. La 1 iulie 2016, HQ MND-SE a atins Capacități Operaționale Totale, printr-o ceremonie organizată la Centrul Național Comun de Antrenament din Cincu. Noul coronavirus (COVID-19) reprezintă cea mai mare provocare pentru HQ MND-SE în prezent, însă militarii structurii își continuă pregătirea și misiunile cu aceeași dedicare și profesionalism.