Alin Stoica, prefectul Capitalei, a oferit, joi, detalii despre situaţia deşeurilor din Sectorul 1 şi modul în care conflictul dintre Primărie şi Romprest se va soluţiona pentru moment.

Primăria Sectorului 1 îşi asumă plata directă a sortatorilor de deşeuri

Astfel, Primăria Sectorului 1 îşi asumă plata directă a sortatorilor de deşeuri, după ce a identificat o soluţie prin care va putea achita parţial sau chiar total datoriile pe care Romprest le are către aceştia, a anunţat prefectul Capitalei.

Sectorul 1 a identificat o soluţie prin care va putea achita parţial sau chiar total poate datoriile pe care prestatorul le are către sortatori, în aşa fel încât să nu mai existe un blocaj. Sectorul 1 îşi asumă plata sortatorilor în mod direct, în aşa fel încât să degreveze prestatorul de această obligaţie şi să-i permită să presteze serviciul fără niciun fel de opriri.

Prestatorul, sunt sigur, va aprecia acest gest şi îşi va desfăşura serviciile în continuare, fără niciun fel de probleme. Înţeleg că prestatorul este pe străzi şi îşi îndeplineşte obligaţiile”, a declarat, joi, Alin Stoica.

A fost evitat şi posibilul blocaj provocat de Iridex

Primăria Sectorului 1 a asigurat că are fondurile necesare pentru a plăti sortatorii de deşeuri, mai spune Stoica.

„Aceste sume sunt refacturate către Primărie, iar, pentru că între cele două părţi – prestator şi sortator – a intervenit un blocaj financiar, Primăria şi-a luat această sarcină de a achita direct către sortator această factură, care, în mod normal, trecea prin intermediul prestatorului”, a explicat prefectul.

Din punct de vedere legal, există posibilitatea ca Primăria Sectorului 1 să poată să se subroge în drepturile creditorului, ale companiei Romprest, a adăugat Alin Stoica.

Prefectul Capitalei mai spune că unul dintre sortatori, Iridex, a anunţat că ar urma să suspende relaţia cu Romprest, aspect ce ar fi putut să creeze un blocaj, dar Primăria Sectorului 1 îşi asumă şi relaţia cu Iridex, deci lucrurile „ar trebui să meargă înspre bine”.

Organismele de control monitorizează orice ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei din Sectorul 1

El a subliniat că a cerut tuturor organismelor de control (DSP, Agenţia pentru Mediu, Garda de Mediu) să monitorizeze zilnic situaţia din Sectorul 1 şi, în cazul în care apare orice ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, să anunţe de îndată Instituţia Prefectului pentru a putea să ia măsuri de urgenţă.

Garda de Mediu mai are în lucru două rapoarte şi dacă se schimbă situaţia de pe teren, se poate schimba şi decizia pe tema unui acord pentru instituirea stării de alertă, a mai precizat Alin Stoica.

Întrebat de jurnalişti despre decizia Judecătoriei Sectorului 1 de a admite o cerere a Romprest care poate duce la executarea silită a Primăriei Sectorului 1, Alin Stoica a răspuns: „Ştiu că există litigii între Romprest şi Sectorul 1, iar litigiile trebuie să-şi urmeze calea firească. Orice fel de hotărâri ale instanţelor vor trebui executate, dacă Sectorul 1 are de plătit astfel de datorii, trebuie să plătească”.

El a menţionat, totodată, că Garda de Mediu nu a amendat Romprest. „Nu am primit nimic referitor la controlul la Primăria Sectorului 1”, a adăugat Alin Stoica.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea