Situația din Sectorul 1, sub semnul întrebării. Nu s-a ajuns la un acord între Primărie și Romprest

Cel mai bogat sector al Capitalei nu a rezolvat încă problema cu gunoiul. Acesta a stat pe străzi mai mult timp din cauză că mașinile Romprest erau blocate la stația de colectare deoarece nu au fost plătite facturile restante.

Chiar dacă mai multe companii s-au oferit să pună la dispoziția Romprest stațiile lor de colectare, este necesar ca problemele dintre operatorul de salubrizare și Primăria Sectorului 1 să se rezolve.

Din păcate, prefectul Capitalei, Alin Stoica, informează că încă nu s-a ajuns la un acord între cele două entități. El a precizat că a propus ca autoritățile locale să achite direct serviciile staţiilor de sortare a deşeurilor, astfel încât să nu mai existe blocaj în lanţul de colectare şi transport.

„Prestatorul este de acord, doar cu condiţia ca Primăria Sectorului 1 să achite 14 milioane de lei, reprezentând acele facturi aflate în dispută între ei. Primăria Sectorului 1 nu acceptă condiţia. (…) Nu avem acum un acord”, a declarat presei Stoica.

În aceeași declarație de presă, Alin Stoica a precizat că încă se așteaptă raportul Gărzii de Mediu, subliniind că discuțiile cu Romprest și Sectorul 1 nu au dus la un rezultat imediat.

Cum s-a ajuns la blocaj

Prefectul a menţionat că s-a identificat un blocaj în relaţia dintre prestator şi sortatori, prestatorul afirmând că nu are fonduri să achite din cauza autorităţii locale, care nu plăteşte integral facturile de salubritate stradală.

„Sectorul 1 spune că a achitat colectarea şi transportul gunoiului şi jumătate din salubritatea stradală”, a explicat prefectul Capitalei.

Stoica a subliniat din nou că serviciul de salubritate trebuie asigurat în regim de continuitate, atât din punct de vedere legal, cât şi contractual.

„Nici prestatorul nu are voie să afecteze în niciun fel colectarea şi transportul gunoiului menajer. Ce poate face, din punct de vedere contractual, este să reducă frecvența şi cantitatea serviciilor prestate, dar nu trebuie să afecteze în niciun fel colectarea”, a indicat prefectul Capitalei.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea