Garda de Mediu a anunțat, miercuri seară, concluziile controlului efectuat, la sesizarea primarului Clotilde Armand, la compania Romprest, din Sectorul 1. În urma verificărilor s-a constatat că Romprest respectă legea.

Controale la Romprest după sesizarea lui Clotilde Armand

Constatările controlului arată că activitatea Romprest se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale aplicabile, așadar autoritatea de control, Garda Naţională de Mediu, nu a dispus sancţiuni asupra operatorului. De asemenea, în nota de constatare, Gărda de Mediu consemnează că Romprest a notificat la timp toate autoritațile asupra iminenței blocajului serviciilor de salubritate, arată evz.ro.

Compania a trimis o nouă solicitare

După primirea notei de constatare, Romprest a trimis o nouă solicitare către Instituția prefectului, premier și Ministerul Mediului, cu nota de constatare a Gărzii de Mediu, cerând sprijinul pentru derularea in regim de normalitate a serviciului, in vederea asigurarii continuitatii.

”Considerăm că am întreprins toate demersurile legale, iar deblocarea acestei situații îi revine Autoritățăii contractante, prin respectarea obligațiilor legale.”

Prefectul Capitalei și premierul Florin Cîțu au cerut achitarea facturilor

Pe parcursul zilei de astăzi, atât prefectul Capitalei, Alin Stoica, cât și premierul Florin Cîțu au transmis că Primăria Sectorului 1 trebuie să își achite obigațiile legale față de Romprest. Alin Stoica, prefectul Capitalei, a transmis, miercuri, într-o declarație de presă, că părțile implicate în criza gunoiului din Sectorul 1, trebuie să respecte contractul semnat între cele două entități.

Anunțul făcut de Alin Stoica

Prefectul Capitalei a precizat că ambele părţi au obligaţia de a asigura continuitatea salubrizării, adică Romprest nu are voie să sisteze colectarea deşeurilor, iar Primăria Sectorului 1 trebuie să achite serviciile.

„Prestatorul nu are voie să sisteze colectarea deşeurilor. Cu privire la celelalte servicii, poate reduce frecvenţa şi cantitatea, în măsura în care sunt întârzieri de peste 45 de zile”, a spus Alin Stoica.

La fel, Primăria Sectorului 1 trebuie să achite serviciile. Această discuţie despre cine are dreptate este o discuţie perdantă din start. Justiţia va decide, nu noi

Florin Cîțu a cerut de asemenea achitarea contractelor către Romprest

„Cei care au contracte semnate trebuie să le respecte, inclusiv primăria. Cetățenii nu trebuie să sufere din cauza unei dispute în instanță. Nu este un lucru ok. Garda de Mediu trebuie să-și facă datoria, să verifice să meargă în forță și să amendeze unde este cazul.

Am discutat astăzi cu prefectul Capitalei, lucrurile sunt putin complicate. Nu știu dacă intervenția mea e salutară, dar e important să se respecte contractele și la prestator și la primărie”, a transmis Florin Cițu miercuri.