Adam Finn, care face parte din Comitetul mixt de vaccinare și imunizare din Regatul Unit, a declarat pentru BBC că este evident că asistăm la o „creștere reală” a cazurilor de coronavirus.

”Se pare că toată lumea s-a întors la obiceiurile de dinainte. Bănuiesc că majoritatea oamenilor nu mai fac teste rapide, de flux lateral și, drept rezultat, observăm mai multe infecții ca niciodată în această pandemie”, a afirmat Finn. El a subliniat că vaccinurile sunt eficiente pentru a împiedica internările, dar nu pot opri infectările, scrie Walesonline.

Vaccinarea nu rezolvă problema. Dacă vrem să vedem cifrele în jos, trebuie să facem mai mult

„În niciun caz, vaccinarea nu rezolvă problema. Dacă vrem să vedem cifrele în jos, trebuie să facem mai mult decât atât. Este timpul ca oamenii să-și dea seama că nu putem reveni la normalitate”, a mai spus expertul.

Afirmațiile sale vin în contextul în care Marea Britanie se confruntă din nou cu un număr uriaș de infectări. Țara se îndreaptă spre un alt val al pandemiei, care poate fi la fel de sever ca ultimul, avertizează experții. De altfel, în ultimele zile, Marea Britanie a înregistrat aproape 50.000 de cazuri noi de infectare.

Nu se dorește revenirea la un lockdown în timpul iernii. Dar există un ”plan Covid de iarnă”

Secretarul pentru afaceri și energie, Kwasi Kwarteng, a declarat recent că Guvernul nu vrea să revină la un lockdown în timpul iernii. „Nu vrem să revenim la blocare sau la restricții suplimentare”, a afirmat el, adăugînd că lansarea vaccinului pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani trebuie să crească.

După cum a relatat recent Bloomberg, miniștrii britanici au dezvăluit luna trecută un ”plan Covid de iarnă”, un fel de „Plan B”, conform căruia măsurile care includ măștile obligatorii, certificatele de vaccinare și munca de acasă ar putea reveni dacă infectările nu scad.

Deși la primul lockdown guvernul de la Londra a promis că va fi singurul, au urmat încă două și o serie de restricții interminabile. Deși în decembrie 2020, guvernul de la Londra a decis să ridice carantina, promițând oamenilor un Crăciun normal, autoritățile au fost nevoite să reimpună restricțiile din cauza creșterii cazurilor de COVID. Relaxarea totală a venit abia la 19 iulie.