Medicul epidemiolog, Octovian Jurma, face un apel de urgență către autoritățile din România și cere lockdown naţional și declararea stării de urgență. El consideră că numai în acest fel criza sanitară actuală ar putea fi depășită.

„Nu doar un lockdown ar fi necesar, ci și declararea stării de urgență. Din păcate, numărul de decese va continua să crească”, a declarat medicul epidemiolog la Antena 3.

Octavian Jurma este complet nemulțumit de situația cu care se confruntă cadrele medicale din țară și consideră că vina aparține autorităților care au refuzat carantina zonală în județele cu rată mare de infectare.

„Am ajuns mai rău ca Lombardia, pentru că am refuzat carantina de 30 de zile”, a comentat Octavian Jurma.

Acesta a adăugat că „România se află într-o stare declarată de criză incredibilă, nu s-a mai văzut aşa ceva. Vedem mereu aceste anunţuri, dar încă nu a fost declarată urgenţa. Trimitem bolnavi afară din ţară, suntem disperaţi să ne vină medicamente, vine Organizaţia Mondială a Sănătăţii să vadă ce se întâmplă în România şi noi nu suntem încă declaraţi în stare de urgenţă. Pentru noi, pandemia încă nu este o urgenţă declarată şi asumată, din punct de vedere politic.”

Conform spuselor lui Octavian Jurma, sistemul medical din România este sufocat, iar numărul de infectări se apropie de pragul de 20 de mii de noi infectări cu SARS-CoV-2.

„Avem un curs ascendent în continuare şi asta a fost şocant săptămâna aceasta, că s-a depăşit previziunea de încetinire a pandemiei pe care am observat-o săptămâna trecută. Am avut o creştere tot cu 10%. 10%  la acest nivel înseamnă că ne vom duce încet în sus încă o perioadă, nu ştim exact sigur, poate încă o săptămână, poate două sau trei.”, a explicat acesta.

Previziune sumbră

Medicul epidemiolog anticipează că, în următoarele două săptămâni, un milion de români se vor infecta, dintre care 10.000 de oameni vor fi răpuși de coronavirus.

„În următoarea perioadă, ne vom uita la săptămâni cu peste 100.000 de cazuri pe săptămână, la o rată de detecţie confirmată atât de autorităţi cât şi de studii independente de 5 la 1, înseamnă 500.000 de cazuri pe săptămână, deci un milion de cazuri în următoarele două săptămâni sunt inevitabile, indiferent ce măsuri luăm. Din păcate acestea se vor traduce la o mortalitate de 1% cât avem acum în România, în jurul a 10.000 de decese. Probabil că vom detecta dintre ele doar vreo 5.000. Vedem că săptămâna aceasta vom depăşi 3.000 de decese, probabil săptămâna viitoare la fel, deci sunt nişte estimări care sunt destul de conservatoare. Din păcate, numărul de decese va continua să crească, indiferent de facem astăzi.”, a declarat medicul epidemiolog.

Certificatul verde

Octavian Jurma încurajează populația din România să obțină certificatul verde. Acesta a explicat că actul a fost creat nu pentru a obliga oamenii să facă anumite lucruri contra voinței lor, ci pentru a le da șansa de a ieși de sub diverse restricții.

„Certificatul verde, în principal este o măsură de relaxare, el funcţionează şi mereu a funcţionat în tandem cu măsuri foarte strictă de carantină. Dacă nu se adoptă un lockdown naţional şi declararea unei stări de urgenţă, atunci certificatul verde va fi perceput de populaţie ca o măsură de restricţie, nu ca o măsură de relaxare şi atunci el va fi evitat, în loc să fie îmbrăţişat ca o metodă de a ieşi de sub aceste restricţii, cum s-a întâmplat în celelalte ţări, mai ales în Italia, care l-a folosit corect.”, a zis medicul epidemiolog.