Se cere stare de urgență! Un celebru cercetător avertizează: Numărul de decese va continua să crească

Miercuri, cercetătorul Octavian Jurma a explicat importanța stării de urgență, în contextul în care medicii de abia fac față numărului mare de pacienți infectați cu coronavirus.

„Suntem de o săptămână în colapsul sistemului medical. Era un lucru previzibil. Sistemul medical românesc, aşa cum ştim din valurile precedente, după 6.000 de cazuri pe zi ajunge la capacitatea maximă de a face managementul bolii COVID-19 în secţiile de spital şi ATI. Avem cam 1.500 de paturi alocate ATI. Sunt alocate în mod flexibil.”, spune acesta.

Acesta mai spune că numărul de paturi de la Terapie Intensivă ar trebui să fie de peste 2.000, subliniind, totodată, că medicii nu mai pot opera pacienții cu alte boli deoarece nu este loc la ATI.

”După 1.500 de paturi vedem că la ATI e mult mai greu să le scoţi şi să adaugi paturi la ATI pentru că trebuie să le scoţi din zona de terapie non-COVID. Discutăm de secţii de chirurgie care nu pot funcţiona. Medicii pot să opereze, dar fără secţiile ATI nu pot să facă asta. Astfel, am carantinat de facto spitale pentru a elibera câteva paturi ATI care vedem că se ocupă imediat.

Necesarul real de paturi ATI este, după calculele mele, peste 2.000, astfel încât chiar dacă am deschide aceste spitale modulare care vedeţi cât sunt de rudimentare.”, a declarat Octavian Jurma, în direct la România TV.

Octavian Jurma: Nu am făcut nimic pentru a pregăti valul patru

Cercetătorul a mai spus că România nu a făcut absolut nimic pentru a împiedica venirea valului patru, dând de exemplu Serbia care a deschis un nou spital cu sute de paturi cu oxigen și zeci de paturi ATI.

”Vecinii noştri din Serbia din primăvară şi până acum au deschis un spital nou-nouţ cu sute de paturi cu oxigen şi zeci de paturi ATI. Noi nu am făcut nimic pentru a pregăti valul patru. Absolut nimic! Ne-am bazat că va fi mult mai uşor ca valul trei, fără nicio justificare. Acum se văd aceste consecinţe. Nu avem de unde să mai scoatem”, a menţionat Jurma.

Octavian Jurma spune că românii se distrează, chiar dacă avem 15.000 de cazuri. Cercetătorul cere închiderea şcolilor şi suspendarea organizării de evenimente precum nunţi şi petreceri.

„Trebuie să confruntăm sursa problemei care este numărul de infectări care au loc în afara spitalelor. În continuare au loc nunţi, toate parangheliile, chefurile. România este într-o distracţie perpetuă, deşi avem 15.000 de cazuri. Nu avem absolut nimic închis.

Şcolile sunt în continuare deschise – o sursă foarte importantă de infectare, din păcate. Chiar dacă copiii nu fac forme grave de boală, ei transmit bunicilor şi părinţilor, iar aceşti părinţi se duc înapoi la locul de muncă şi împrăştie boala.

Avem o discuţie în care nu facem nimic să oprim valul de infectări. Doar ne străduim să găsim medicamente şi locuri care nu mai sunt. Vecinii ne ajută până la un anumit punct, după aia o înceapă să se uite: bine, dar noi îţi luăm pacienţii şi îi tratăm, dar tu ce faci să opreşti infectările în ţara ta?

Nu avem declarată nici măcar o stare de urgenţă în România ca să invocăm ajutorul altora. Ei se uită la noi şi zic: stai un pic, la voi nu e urgenţă”, a explicat cercetătorul.

Octavian Jurma cere stare de urgență

Cercetătorul mai spune că starea de urgență va putea da oportunitatea aplicării măsurilor ferme, spunând că „lockdown-ul este o consecinţă a unei stări catastrofice în care nu mai ai alte măsuri. Este fie prima măsură, fie ultima măsură”.

„Poţi să aplici lockdown ca să împiedici atingerea unor niveluri de 3 la mie sau 6 la mie. Un lockdown aplicat corect protejează activităţile vitale; putem merge la muncă în siguranţă, la şcoală în siguranţă, putem să ne facem cumpărăturile, dar închide tot ceea ce nu este vital. Ca un melc, dacă vreţi. Dacă îl atingem, se închide în cochilie pentru că ştie că nu poate să pască în continuare liniştit dacă există o ameninţare, însă după ce trece ameninţarea, iese şi îşi vede în continuare de treabă.

Şi noi ca societate putem să închidem două-patru săptămâni. Să funcţionăm în regim de urgenţă tocmai pentru a proteja joburile, familiile, şcolile, iar apoi ieşim şi ne vedem în continuare de treabă.

Acest dans cu pandemia trebuie făcut în cadrul unui program integrat”, a explicat cercetătorul.

Cercetătorul spune că ”dacă e stare de urgenţă o să fie lockdown. Înseamnă doar că se pot lua măsuri inclusiv de lockdown.”.

Octavian Jurma: Pentru spitale va fi un coşmar toată luna octombrie

„Tot ce putem face astăzi e să prevenim ceea ce se va întâmpla peste trei săptămâni. De aceea e complicat să înţelegem măsurile de sănătate publică şi e complicat când politicienii vin şi se bagă. Aţi văzut disputa aceasta între DSP şi Ministerul Sănătăţii. Până când trebuie să intervină Ministerul Sănătăţii peste DSP şi să spună până când nu trebuie să se închidă şcolile.

Chiar dacă se confirmă reducerea ratei de creştere şi ne putem putem aştepta în această săptămână să ajungem la vârful valului patru, dacă nu poate chiar săptămâna viitoare, deşi numărul de teste a scăzut masiv şi avem această rezervă.

Încă două săptămâni numărul de decese va continua să crească şi din punct de vedere medical pentru spitale va fi un coşmar toată luna octombrie. Abia în luna noiembrie, pe la mijlocul lunii, ne putem aştepta să vedem o oarecare scădere a presiunii”, a conchis cercetătorul Octavian Jurma.