Letonia a declarat luni stare de urgenţă sanitară la nivel naţional pentru o perioadă de trei luni din cauza nivelurilor record de îmbolnăviri cu COVID-19, în timp ce vaccinarea populaţiei împotriva noului coronavirus rămâne la unul dintre cele mai scăzute niveluri din Uniunea Europeană.

Numărul contaminărilor zilnice este în prezent de peste o mie în Letonia, cu 1,9 milioane de locuitori, înregistrând o rată de răspândire a coronavirusului mai mare decât cea constatată la începutul anului.

Vaccinarea devine obligatorie în Letonia

Conform noilor reguli, masca sanitară devine obligatorie în toate clădirile deschise publicului, iar orice angajat din sectorul de stat va trebui să fie vaccinat până pe 15 noiembrie. Persoanele care nu sunt vaccinate nu vor putea intra în supermarketuri şi numai magazinele considerate esenţiale vor fi deschise în weekend, potrivit Medical Express.

Toţi cetăţenii letoni sunt încurajaţi să lucreze în regim de telemuncă, dacă acest lucru este posibil.

„Vă rog să evitaţi adunările, să nu faceţi vizite şi să reduceţi contactele”, a scris premierul Krisjanis Karins pe Twitter.

Spitalele din Letonia sunt deja copleşite de numărul mare de pacienţi cu COVID. „Suntem obligaţi să refuzăm alţi pacienţi cu diagnostice care nu le pun viaţa în pericol. Echipajele medicale de urgenţă nu pot răspunde la toate apelurile„, a declarat anterior Karlis Racenis, preşedintele unei asociaţii de tineri medici, în cadrul unei conferinţe de presă.

Doar 48% dintre letoni sunt vaccinaţi cu schemă completă – una dintre cele mai slabe rate de vaccinare din Uniunea Europeană după Bulgaria, România şi Croaţia.

Ajutor internațional pentru România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat în ședința de luni, 11 octombrie, Hotărârea numarul 84 privind aprobarea solicitării de asistență internațională pentru asigurarea produselor de strictă necesitate în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID -19 prin intermediul Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre). Prin această hotărâre se propune solicitarea de asistență internațională constând în produsele medicale, respectiv imunomodulatorul Tocilizumab și concentratoare de oxigen de 10 litri.

În argumentarea acestei decizii se arată că spitalele „se confruntă cu nevoia acută de asigurare a medicației necesare pentru tratarea pacienților cu forme critice și severe de COVID-19 și în special a imunomodulatorului Tocilizumabum”și că posibilitățile de livrare a acestui medicament de către furnizorul autorizat la nivelul României sunt limitate.

De asemenea, se arată că spitalele au un „număr insuficient” de concentratoare de oxigen. România a activat și Mecanismul de Protecție Civilă al UE, prin intermediul căruia a primit concentratoare de oxigen, însă nu și Tocilizumab.