Alexandru Rafila, fostul reprezentant al României la OMS susține că lockdown-ul este o măsură extremă, pe care multe țări au adoptat-o când se aflau într-o situație mult mai bună decât este România acum.

Totodată, el mai explicat că această măsură nu are legătură cu numărul cazurilor ci cu situația din spitale. Mai exact, lockdown-ul scade transmiterea virusului și este de mare ajutor în cazul medicilor.

Pe de altă parte profesorul Rafila susține că această măsură trebuie impusă de cineva credibil pentru a avea succes și de cineva care să își asume acest lucru. În ceea ce privește atitudinea populației, Rafila susține că românii trebuie să accepte aceste măsuri, luate pentru siguranța lor. El a mai adăugat că până acum, șefii de stat nu au avut nici empatie nici sinceritate în fața populației.

„Lockdown-ul este o măsura extremă, dar aceasta a fost luată de mai multe țari care aveau o situație epidemică mai bună ca România. Ea nu este generată de numărul total de cazuri, ci atunci când oamenii nu mai au loc în spital, pentru a scădea transmiterea virusului.

O măsura de genul acesta, impusă de cineva care nu e credibil, nu are succes. Cineva ar trebui să-și asume, pentru că dacă spun că populația e de vină, atunci nici la o astfel de măsură populația nu o va accepta. Oamenii care au generat un dezastru vin acum și impun măsuri extreme, iar românii trebuie să accepte aceste măsuri. Lucrurile astea trebuie discutate deschis. Trebuie puțina asumare, empatie față de oameni și sinceritate. Acestea au lipsit total de la conducătorii țării și autorități.”, a declarat Alexandru Rafila, la Realitatea Plus.

Autoritățile din România pot decide restricțiile 

El a mai menționat că OMS face în prezent o evaluare a situației din România și oferă soluții, însă autoritățile din România decid dacă le vor adopta sau nu.

„Organizația Mondială a Sănătății face o evaluare a situației și îți dă soluții, depinde de autoritățile din România când le adoptă, cum le adoptă și dacă populația este receptivă.”, a mai spus Rafila.

De menționat este faptul că declarațiile lui Alexandru Rafila a făcut aceste declarații la câteva ore distanță după ce președintele Iohannis a ținut o declarație fără precedent.

Șeful statului a vorbit despre numărul morților și al pacienților din spitale, precizând că miercuri va convoca o ședință pentru a decide o serie de măsuri restrictive care pot limita răspânidrea virusului.

„Spitale arhipline, secții de terapie intensivă care nu mai fac față, medici epuizați. Acest coșmar ne arată că, din păcate, valul patru se dovedește mult mai agresiv chiar și decât cele mai pesimiste așteptări și prognoze. (…) 574. Nu este un simplu număr, sunt 574 de inimi de români care au încetat să mai bată fiindcă au pierdut lupta cu acest virus ucigaș. Oameni care, în urmă cu doar câteva săptămâni, se bucurau de viață, visau și își făceau planuri de viitor, lasă acum în urmă lacrimile și disperarea celor care le plâng moartea.

Am decis să convoc mâine o ședință cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor.”, a declarat Iohannis.