Reacția profesorului Rafila vine după ce CNSU a respins vineri seară propunerea INSP de carantinare a zonei metropolitane Bucureşti. În ceea ce privește motivul, specialiștii spuneau „nu există o evaluare a riscului de răspândire comunitară”.

Potrivit hotărârii la Art.1 – (1) Nu se validează propunerea Institutului Național de Sănătate Publică pentru instituirea măsurii carantinei la ”nivelul zonei metropolitane București”, se arată în documentul CNSU.

În acest context, Alexandru Rafila susține că ce se întâmplă acum este doar o încercare ” a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate”. El a mai precizat că atunci când făcea parte din comitet nu se mai dorea reîntoarcerea la situația de la debutul pandemiei de coronavirus.

„Există o încercare în momentul de faţă a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, în aşa zisul Comitet Naţional pentru Situaţii de Urgenţă reflectă acest lucru şi este, de fapt, doar repetarea unei situaţii de la începutul pandemiei.

Atunci acest comitet, în care eram şi eu pe vremea aceea, a pledat de exemplu înainte de introducerea stării de urgenţă pentru menţinerea şcolilor deschise şi cu toate că asta a fost părerea profesioniștilor votul a fost contrar”, a spus Rafila la Antena 3.

Totodată, el a mai adăugat că singura soluție este să se afle cine sunt cei care fac parte din acest comitet, dar și ce au votat medicii. Rafila este de părere că această încercare de compromitere a INSP este un lucru extrem de grav, care va afecta întreaga populația, în condițiile  în care România este deja într-o perioadă de criză.

„Ar trebui să întrebați cine face parte din acest comitet şi o să constatați că majoritatea medicilor din comitet au votat pentru ceva care se bazează pe experienta lor profesională, pe crezul lor personal şi decizia a fost contrară.

Încercarea de compromitere a INSP este extrem de gravă şi situaţia se va amplifica pentru că soluțiile propuse nu vor funcționa (…) Este momentul ca deciziile să fie bazate de profesioniști din sănătate. Ne găsim într-o situaţie de criză majoră şi nu mai putem să trecem peste opinia specialiștilor din sănătate”, a spus Rafila.

De ce a ajuns România la zeci de mii de cazuri

În ceea ce privește evoluția pandemiei de coronavirus, profesorul susține că România a ajuns în acest punct tocmai din cauza faptului că opinia profesioniștilor din străinătate nu a fost luată în calcul.

„Am ajuns la înmulțirea numărului de cazuri în cursul acestei veri şi în cursul toamnei pentru că s-a trecut peste opinia profesioniștilor din sănătate „, a mai spus profesorul Alexandru Rafila la Antena 3.

Amintim faptul că vineri seară, CNSU a respins propunerea INSP de carantinare a zonei metropolitane Bucureşti, motivând că „nu există o evaluare a riscului de răspândire comunitară”.

Sursa citată arăta că o carantinare a Bucureștiului ”nu poate duce e la realizarea obiectivului specific fără să pună în pericol grav funcționarea instituțiilor statului”.

„Având în vedere propunerea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență referitoare la sesizarea transmisă de Institutul Național de Sănătate Publică cu privire la instituirea carantinei în ”zona metropolitană București”, unde se arată că măsura carantinei zonale nu poate duce la realizarea obiectivului specific fără să pună în pericol grav funcționarea instituțiilor statului, luând în considerare analiza Grupului de Suport Tehnico-Științific privind Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase pe teritoriul României realizată în cadrul ședinței din data de 15.10.2021 și materializată în Hotărârea nr. 5 din aceeași dată, prin care se propune ca la nivelul Municipiului București și al județului Ilfov să nu fie instituită măsura carantinei zonale, cu condiția intensificării activităților de control a respectării măsurilor și realizării unei analize detaliate cu privire la posibilitatea introducerii de noi restricții, în contextul propunerii formulată de Institutul Național de Sănătate Publică pentru instituirea măsurii carantinei la ”nivelul zonei metropolitane București”, dar și în lipsa unei evaluări a riscului de răspândire comunitară, Comitetul Național pentru Situaţii de Urgență adoptă prezenta hotărâre:

Art.1 – (1) Nu se validează propunerea Institutului Național de Sănătate Publică pentru instituirea măsurii carantinei la ”nivelul zonei metropolitane București”.

(2) Se dispune ca Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Economiei, Ministerul Educației și Ministerul Tineretului și Sportului să intensifice acțiunile de control a respectării măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și să aplice măsurile prevăzute de cadrul normativ în vigoare.

Art.2 – Se dispune ca Grupul de Suport Tehnico – Științific privind Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase pe teritoriul României să analizeze situația epidemiologică de la nivelul Municipiului București, județului Ilfov și celorlalte zone cu incidență ridicată și să propună, după caz, noi măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 pentru activitățile cu risc ridicat de răspândire a bolii”, se arată în hotărârea CNSU.