Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu susține că situația din România este una dramatică din cauza faptului că populația refuză să se vaccineze. Totodată, el precizează că țara noastră a ajuns să fie văzută ca un exemplu negativ la nivel internațional, iar spitalele sunt aproape pline.

Medicul susține că singurele măsuri care pot salva situația sunt închiderea totală a activităților, pe modelul lockdown și vaccinarea.

„Suntem într-o situaţie dramatică, un moment foarte-foarte greu pentru existenţa noastră. Cum am ajuns aici? Prin nevaccinare. Prin lipsa de încredere în mesajul nostru, al medicilor. Deja ţara noastră este un exemplu negativ la nivel internaţional prin comparaţie cu ţările unde rata de vaccinare este peste 80%. Avem spitalele pline, nu mai putem face faţă cazurilor noi.

Avem un număr foarte mare de decese evitabile. Resursa umană, corpul medical, este sub o presiune uriaşă. Suntem obosiţi, suntem copleşiţi. Tratăm pacienţi în corturi, în containere. Ce avem de făcut? În primul rând să oprim transmiterea infecţiei. Probabil, închiderea completă a activităţilor, pe modelul lockdown-ului care a fost anul trecut şi cu respectarea strictă a normelor sanitare. Şi bineînţeles, vaccinare, vaccinare, vaccinare”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu în cadrul emisiunii News Magazine la Antena 3.

Medicii care răspândesc informații false, suspendați

Acesta a vorbit și despre medicii care ies în spațiul public și prezintă teorii despre vaccinare care nu sunt validate științific, inducând populația în eroare. În acest context, medicul susține că este nevoie de o nouă prevede pentru ca cei care fac astfel de lucruri să poată fi sancționați.

„Ca medic și ca președinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), analizând și văzând situația dramatică a pandemiei din România, voi susține din acest moment cu toată tăria, sancționarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, iar prin informațiile transmise poate duce în eroare populația în privința stării de sănătate și periclita sănătatea publică.

Știu că mulți dintre dumneavoastră, atât colegi medici cât și cetățeni, ați considerat că astfel de decizii trebuiau luate pana acum și cu siguranță aveți dreptate.

Din păcate prerogativele mele și ale CMR sunt limitate, iar pentru astfel de situații se parcurg proceduri disciplinare de lungă durată până a se ajunge la o decizie. Astfel pentru a exista o astfel de cale legală, trebuie să existe o nouă prevedere în legea 95

Apreciez că în contextul pandemiei cu SAR-CoV-2, situatie exceptională în care se află întregul sistem medical, se impune existența unui mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei de către medicii care propagă, prin orice mijloace de comunicare, în spațiul public sau în timpul exercitării profesiei, opinii nefundamentate științific, false și care periclitează sănătatea publică”, a mai spus el.

Și în medicină se greșește

Medicul susține că apreciată dreptul la libera exprimare, însă în această perioadă este nevoie de informații corecte, iar sănătatea este cea mai importantă. El a mai adăugat că inclusiv în medicină și știință se poate greși.

În ceea ce privește informațiile potrivit cărora pandemia nu ar exista sau este doar o banală răceală, el susține că astfel de informații au dus la rata extrem de scăzută de vaccinare din prezent.

Medicul anunță sute de decese și de pacienți în stare gravă care pun presiune pe sistemul medical. El consideră că medicii trebuie să fie un exemplu pentru cetățeni și tocmai din acest motiv anunță decizia menționată anterior..

„Apreciez și susțin dreptul la liberă exprimare și la liberă informare, dar pe de altă parte trebuie să existe dreptul de a avea acces la informație corectă. Sănătatea și medicina trebuie să se bazeze, pentru a avea fundament, pe știință, pe medicina bazată pe dovezi, pe studii clinice. Da, și în medicină și știință se poate gresi, dar atunci lucrurile trebuie recunoscute și văzut ce este de facut.

Am citit și am auzit în spațiul public teorii de genul “Pandemia nu există”, “Este o banală răceală”, “Prin vaccin ne cipează”, “Vaccinul ne omoară”. Care este rezultatul? Că astăzi, România este pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2.

Mor și se îmbolnăvesc colegi medici, mor pacienți și avem foarte multe cazuri de îmbolnăviri în rândul populației, sistemul medical este la limită din cauza acestei pandemii, iar din păcate mulți își fundamentează decizia în privința sănătății lor pe informații care nu au bază științifică. Noi ca și reprezentanți ai corpului medical trebuie să fim un exemplu în privința conduitei legată de sănătatea publică!

Prof. Dr. Daniel Coriu, președinte Colegiul Medicilor din România”, se arată şi într-o postare pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din România.